Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарство

Снимка: Getty Images

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарство

Снимка: Getty Images
Сподели

Режисьорът Кристофър Нолан и неговата съпруга и продуцент Ема Томас ще получат британските звания рицар и дама за заслуги към киното, съобщиха световните осведомителни агенции.

Новината за отличията е малко изненадваща,

тъй като обикновено те се връчват два пъти в годината – веднъж по случай новата година и след това през ноември на рождения ден на крал Чарлз Трети, който ги присъжда. Рядко те се присъждат извънредно след специални постижения, често свързани със спорта и изкуството.

Отличията се връчват официално на церемония в Бъкингамския дворец, често лично от монарха на Великобритания. Понастоящем обаче кралят не поема никакви официални задължения, тъй като се лекува от рак.

Снимка: Reuters

Признанието на Нолан и Томас идва, след като биографичният им филм

„Опенхаймер“ спечели редица престижни световни награди.

По-рано този месец роденият в Лондон режисьор получи първия си „Оскар“ за режисурата на филма за „бащата на атомната бомба“. В него ирландският актьор Килиън Мърфи изпълнява главната роля. Преди това той е бил номиниран за шест награди „Оскар“, но никога не е печелил приза за режисура до тазгодишната церемония.

Освен това

за първи път двойката печели „Оскар“ и „Бафта“

за най-добър филм, след като преди това е била номинирана за научнофантастичния филм „Генезис“ от 2010 г. и военния трилър „Дюнкерк“ от 2017 г.

През годините Томас си е сътрудничила с Нолан по всички негови големи игрални филми. Включително трилогията „Черният рицар“, „Интерстелар“ от 2014 г. и „Тенет“ от 2020 г.

Роден в Лондон в семейството на баща британец и майка американка, Нолан учи английска литература в лондонския „Юнивърсити колидж“ (UCL), като избира училището заради възможността да се занимава с кино.

Там се запознава и с бъдещата си съпруга Ема, от която има четири деца – Флора, Оливър, Рори и Магнус.

Заедно основават и управляват продуцентска компания „Синкопи“, която стои зад много от техните блокбъстъри.

Актуално

Избрано за вас