Емилия Кларк и Ридли Скот получиха почетен орден на Великобритания

Снимка: Kirk McKoy / Los Angeles Times

Емилия Кларк и Ридли Скот получиха почетен орден на Великобритания

Снимка: Kirk McKoy / Los Angeles Times
Сподели

Певицата Шърли Беси, режисьорът Ридли Скот и актрисата Емилия Кларк са сред удостоените с най-висок почетен орден на Великобритания, съобщи Асошиейтед прес.

Списъкът с лауреатите е публикуван на сайта на правителството и включва 1227 души.  В него фигурират имената и на две британски гражданки, отличени за хуманитарната си дейност в България.

Традиционно

списъкът се обявява два пъти годишно

– в навечерието на Нова година и през юни, когато официално се отбелязва рождения ден на британския монарх, припомня Асошиейтед прес.

Шърли Беси, която е на 86 години, е отличена с Ордена на кавалерите на честта за заслугите си към музиката. Уелската певица, известна с тематичните си песни от филмите за приключенията на Джеймс Бонд „Goldfinger“ и „Diamonds Are Forever“, стана 64-ият носител на отличието. Броят на отличените не може да превишава 65.

„Да забавлявам публиката повече от 70 години е привилегия. Сърцето ми е изпълнено с емоции и съм наистина смирена“, казва Беси.

Режисьорът Ридли Скот, сред чиито филми са „Гладиатор“, „Пришълецът“ и наскоро излезлият „Наполеон“, е отличен за заслугите си към филмовата индустрия на Обединеното кралство. Той става

рицар на Големия кръст –

най-високата степен на Ордена на Британската империя.

Актрисата от „Игра на тронове“Емилия Кларк заедно с нейната майка Дженифър са отличени със званието член на Ордена на Британската империя (MBE) за благотворителната си дейност в помощ на хора, претърпели мозъчни травми.

Самата Кларк преживява два мозъчни кръвоизлива и основава благотворителната фондация SameYou, за да повиши осведомеността за тези здравословни проблеми.

Много от включените в тазгодишния списък са обикновени хора, които са служили на своите общности.  Сред тях е и

9-годишният Тони Хъджъл,

отличен с орден за заслуги в превенцията на насилието над деца. Той е най-младият носител на медал на Британската империя, предаде БТА.

Ризван Джавед, 33-годишен помощник на жп гара, пък е награден за това, че е помогнал на 29 души, които са били в риск да сложат край на живота си на железопътната линия.

Орденът на Британската империя е учреден през 1917 г. от Джордж V, прадядо на настоящия крал Чарлз Трети, и има пет степени.

Актуално

Избрано за вас