Легендарният пианист Рудолф Бухбиндер пристига за концерт във Филхармонията

Снимка: Софийска филхармония

Легендарният пианист Рудолф Бухбиндер пристига за концерт във Филхармонията

Снимка: Софийска филхармония
Сподели

Софийската филхармония продължава срещите с най-добрите изпълнители на нашето време. Рудолф Бухбиндер – един от легендарните пианисти, ще ѝ гостува на 8 февруари. Под палката на младия забележителен диригент Еманюел Чекнаворян той ще представи Първия концерт за пиано от Бетовен. В другата част от вечерта Националният оркестър ще изпълни Рихард Вагнер Увертюра „Фауст“ и Въведение и любовна смърт на Изолда из операта „Тристан и Изолда“ и Симфонична поема „Веселите шеги на Тил Ойленшпигел“ от Рихард Щраус.

Авторитетната кариера на Рудолф Бухбиндер, продължила повече от 60 години, се съчетава с дух и спонтанност в свиренето му на пиано. Традиция и новаторство, вярност и свобода,

автентичност и непредубеденост се сливат в неговия прочит

на великата литература за пиано.

Неговите интерпретации на произведенията на Лудвиг ван Бетовен се считат за определящи стандарти. Той е изпълнявал 32-те сонати за пиано в цикли по целия свят повече от 60 пъти досега и продължава да развива историята на интерпретацията на тези произведения през десетилетията.

Бухбиндер е

първият пианист, изсвирил всички сонати за пиано на Бетовен

в рамките на едно фестивално лято на фестивала в Залцбург през 2014 г. В чест на своята 150-та годишнина Виенският Мюзикферайн за първи път в своята история предоставя на пианиста честта да изпълни всичките пет концерта за пиано на Бетовен в специално създадена поредица.

Бухбиндер отдава голямо значение на изследването на източниците. Неговата лична колекция от ноти включва

39 различни издания на пълните сонати

за пиано на Бетовен, както и обширен архив от първи и оригинални издания, както и на копия на партиите за пиано с автографи на двата концерта за пиано на Йоханес Брамс.

Българската публика ще се докосне и до таланта на Еманюел Чекнаворян, който измести  фокуса на музикалната си работа към дирижирането. Съвсем наскоро той дирижира оркестри като Мюнхенския симфоничен оркестър, Южно нидерландската филхармония, Оркестър „Хайдн“ – Болцано и Тренто и „Брукнер оркестър“ – Линц.

С кариерата си на диригент Еманюел Чекнаворян надгражда предишната си работа като цигулар. След успеха на Международния конкурс „Сибелиус“  през 2015 той

изнася концерти в най-престижните световни зали

и работи заедно с най-големите музиканти на нашето време. По време на настоящите си резиденции Чекнаворян ще продължава да се изявява и като цигулар. Предстои му Европейско турне  с Филхармоничния оркестър на „La Scala“ под ръководството на Рикардо Шайи. Като носител на наградата OPUS Klassik Еманюел Чекнаворян вече има няколко издадени албума.

Билети за изключителното събитие са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Актуално