Седмичен Art Portal обзор: Световни звезди идват у нас, срещаме ви с талантливи разказвачи

Седмичен Art Portal обзор: Световни звезди идват у нас, срещаме ви с талантливи разказвачи

Сподели

Добре дошли в нашия културен обзор за изминалата седмица. И тази неделя сме ви подготвили вълнуващи новини от света на изкуствата у нас.  Всички тях можете да откриете в нашата медия Art Portal.

 

През тази седмица работихме с 1 ден по-малко и празнувахме повече, но интересните новини нямат почивен ден.

Снимка: Fest Team

Един от най-обичаните тенори в света и най-продаваният изпълнител на класическа музика – Андреа Бочели ,се завръща в България, за да отпразнува 30 години невероятна кариера през 2024 г. Концертът под звездите е на 14 септември на стадион „Васил Левски“ в София. Билетите са  цени от 99 лв. до 400 лв.

Снимка: Getty Images

Този уикенд бележи и целия месец март, защото остават броени часове до едно от най-чаканите събития всяка година – „Оскарите“. Борбата за водещите категории е оспорвана, а номинациите бяха съпътствани от вълна от недоволство. Все пак сме развълнувани да видим какво ще се случи в най-важната вечер в Холивуд, тъй като Ема Стоун например може да се присъедини към

„клуба на изключителните“,

ставайки осмата актриса, която печели две статуетки преди да навърши 35. С поредната си номинация за филма „Маестро“ Брадли Купър се превръща в един от най-номинираните – цели 12 пъти, но никога непечелили „Оскар“ творци. 

Емблематичният филмов композитор Джон Уилямс, който е на 91 години, е

най-възрастният номиниран някога

в състезателна категория. Същото важи и за 81-годишния Мартин Скорсезе, съревноваващ се за приза в категория режисура.

Снимка: X

Оставаме на кино вълна, защото скоро предстои и друго бляскаво събитие – филмовият фестивал в Кан. 77-ото издание ще се проведе от 14 до 25 май. Според представители на киноиндустрията то

ще постави по-голям акцент върху европейските автори.

Пример за такова заглавие е „Анатомия на едно падане“ на Жюстин Трие. И макар да е възможно Холивуд да има много по-слабо присъствие в Кан тази година, то най-известните европейски и независими филми все ще бъдат показани в рамките на фестивала.

Снимка: Aniventure Comic Con

Продължаваме с фестивалите. След грандиозния успех на Aniventure Comic Con 2023 обичаният фестивал ще се проведе и през 2024 г. Датите са 6 и 7 юли, а мястото е Интер Експо Център. 

Тазгодишното издание на популярното събитие обяви първите си гости. Един от тях е

актьорът Рос Марканд,

познат от холивудските продукции  „Живите мъртви“, „Отмъстителите: Infinity War“, „Отмъстителите: Endgame“, Invincible и What If…?.

Българската публика ще може да се срещне и с атрактивната косплей покорителка на световни конкурси Bambi Lashes Design от Ирландия.

Снимка: Warner Bros. Pictures

Връщаме се към киното и една от най-дългоочакваните премиери тази година – „Дюн: Част втора“. Високобюджетното продължение на режисьора Дени Вилньов

събра 81,5 млн. долара при дебюта си

на вътрешния американски пазар. Филмът превзе и половината от екраните в България, превръщайки се в най-гледаната продукция в кината. Само през изминалия уикенд втората част от поредицата е гледана от на 35 000  зрители. 

Филмът е поредната, но със сигурност

най-успешна екранизация на едноименния роман

на Франк Хърбърт от 1965 г. А с какво „Дюн: Част втора“ привлече към киносалоните дори и нефеновете може да разберете в ревюто ни.

Снимка: YouTube

Говорейки за различни светове, актьорът и музикант Георги Арсов е бил „До края на света и обратно“. Точно така се казва и дебютният му албум. Какво има там, коя е любимата му настолна игра и какво щеше да се случи, ако беше спечелил „Гласът на България“ – можете да четете в artportal.news.

А за всички, които обичат добрите истории – днес ви срещаме с двама талантливи разказвачи. Навръх рождения му ден си говорим с режисьора Крис Захариев за новите страници в живота и правилните мотиви на сърцето.

Снимка: Личен архив

С драматурга Яна Борисова пък се потапяме в света на любовта. Защо ни е трудно да говорим за чувствата си? Как тя успя да върне на сцената великолепната Цветана Манева? Какво би променила в света и какви са нейните причини да пише? Прочетете какво ни сподели тя в интервюто си.

За още интересни новини от сферата на изкуството и шоубизнеса четете Art Portal и разбира се… не забравяйте да ни последвате в социалните мрежи.

Актуално

Избрано за вас