Соня Йончева ще издава списание „Български артист“

Снимка: Вера Гоцева

Соня Йончева ще издава списание „Български артист“

Снимка: Вера Гоцева
Сподели

Световната и родната публика я познава като певица, продуцент, посланик на социални каузи – сега Соня Йончева добавя още една важна професионална роля в богатата си биография: тази на издател. Това съобщават от продуцентската ѝ компания.

Точно на 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – считан от мнозина за най-хубавия духовен празник на България – в разпространителската мрежа

ще се появи списание „Български артист“.
Снимка: Вера Гоцева

„Искам да издигна българския артист на пиедестал, да възвърна самочувствието му и да утвърдя ролята му в обществото. Това ще е

платформа за творческите достижения на множеството дейци на културата у нас

– един документ на времето, доказващ, че за да просперира нацията ни, тя трябва да подкрепи, обикне и заживее с изкуствата така, че те да трансформират България в социален, икономически, културен план. В нашата Родина има толкова много талант и той следва да се превърне във визитната ни картичка пред света, но и да е източник на обединение, вдъхновение и развитие за самите нас и децата ни“, посочва Соня Йончева за мотивацията си да създаде медия за култура.

Изданието „Български артист“ се появява за пръв път през далечната 1926 г. и

до 1934 г. излиза като официален орган на Съюза на българските драматични и оперни артисти

(първообраз на днешния Съюз на артистите в България).

Снимка: SY11

Още в първия брой на „Български артист“ от 2024 г. ще намерите съпоставка със съвременното схващане за „музикално разбиране“ на публиката днес, пишат издателите. Във всеки свой брой списанието ще изгражда подобен мост с времето отпреди век, за да се вгледа в предизвикателствата, но и в решенията за културния сектор на България.

„Това, което съм изненадана да видя, е, че, от една страна, много от проблемите, за които говорим днес, са съществували и тогава – и то не само в български контекст, защото

това е била медия с европейски облик и съдържание.

Има чувствителни теми, които никой не е посмял да разреши цял век и за мен това е шокиращо! От друга страна обаче, тази актуалност може да си обясним и с факта, че ние пресъздаваме изкуство, което се е зародило преди 400-500 г. (в случая с операта), а при театъра – още от дълбока древност; и формите, доказали се като успешни през времето, се променят много трудно, макар днес да се търсят и по-модерни изразни средства“, споделя още Соня Йончева в ексклузивно интервю, което ще намерите на страниците на първия брой на „Български артист“.

Снимка: Вера Гоцева

В новото издание читателите ще открият още портрети на артисти, задълбочени интервюта, репортажи от мястото на събитието. Както и теми, свързани с връзката между изкуството и психичното здраве, силата на културната дипломация. Ще присъстват авторски рецензии за изложби, оперни и театрални спектакли, концерти и кино.

Запазена марка на списанието ще бъде и

представянето на „Културен календар“

с предстоящи фестивали, творчески сезони и бележити събития в областта на изкуството у нас.

Списание „Български артист“ се реализира с подкрепата на продуцентската компания на Соня Йончева SY11 Events. През първата година от публикуването си то ще бъде тримесечник. Пилотният печатен брой е на цена от 8 лв.,

а от есента се очаква дигитално издание,

чийто пълен архив ще е свободен за достъп срещу абонамент също от 8 лв. Ще предоставя възможност и за форум, в който да се дискутират теми, свързани с културата. Както и да се предлагат идеи и материали за обогатяване на съдържанието от страна на партньори, професионалисти, почитатели и любители.

Актуално

Избрано за вас