Streaming Generation представя драматизации по Радой Ралин и Станислав Стратиев

Снимка: Facebook

Streaming Generation представя драматизации по Радой Ралин и Станислав Стратиев

Снимка: Facebook
Сподели

Streaming Generation е проект за популяризиране на съвременни нетеатрални текстове, с участието на актьори, студенти от актьорските специалности и млади режисьори.

Четвъртото издание на Streaming Generation ще се проведе на 14 март в театър „Азарян“, в рамките на Софийския театрален салон.

Темата на събитието тази година е „Разпад и съпротива“, а сценичните интерпретации са дело на едни от най-обещаващите млади режисьори, пише БТА. Това са Владислав Стоименов, Кристина Беломорска и Ростислав Георгиев, които експериментират с текстове от Станислав Стратиев и Радой Ралин, съобщават организаторите.

В проекта участват още Татяна Неделчева, която отговаря за сценографията на трите сценични интерпретации, както и Калин Николов, който е композитор на музиката. Тази година той е номиниран за награда ИКАР в категория „Авторска музика“ за спектакъла „Всичките наши тела“ по Георги Господинов, отбелязват още от екипа.

Снимка: Facebook

Streaming Generation се провежда на живо пред публика, която става свидетел и на заснемането на сценичните интерпретации.

Събитието е с вход свободен.

Първият откъс, който ще бъде представен пред публиката, е „Българският модел“ по текстове на Станислав Стратиев. Фокусът е насочен върху неспособността на човека да говори и невъзможността той да бъде различен и свободен. Изведени са темите за националната гордост и материалната спекулативност, където дребният без идентичност човек е обречен да бъде малък.

Режисьор е Владислав Стоименов, чийто дебютен спектакъл „Арт“ от Ясмина Реза е отличен с „Аскеер 2023“. А през 2024 г.

той получава и номинация ИКАР за режисьорски дебют.

В първия откъс участват актьорите Ангела Канева, Дария Димитрова, Неделин Найденов и Светлозар Начев.

„Аз по-лош ли съм от другите? / Всичко ми говори“ е името на втория откъс, който публиката ще види по време на събитието. Създадено по текстове на Радой Ралин това театрално-поетичното парче извежда на преден план

един съвършено различен и непознат Радой Ралин,

който навсякъде търси светлината и всичко, всичко му говори.

Откъсът е режисиран от Кристина Беломорска, която през 2023 г. стана носител на награда ИКАР за режисьорски дебют за спектакъла „Морфин“ по Михаил Булгаков в Yalta Art Room. Участват актьорите Владимир Матеев, Ели Кирил Колева, Симона Здравкова, Тодор Лазаров.

Третият откъс също е вдъхновен от Радой Ралин и носи името „Една подробност за свободата“. Сценичната интерпретация е вдъхновена от поредицата „Фокус“. Задвижен от дръзкия си артистичен дух, творческият екип създава театрален колаж по Ралиновите текстове, който се фокусира върху

темата за творчеството като акт на съпротива и проява на свобода.

Режисьор на откъса е Ростислав Георгиев – носител на наградата на Националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ за спектакъла „Мерсие и Камие“ от Самюел Бекет, продукция на Театрална работилница „Сфумато“.

Участват актьорите Ванеса Пеянкова, Ивана Керанова, Тодор Лазаров и Ростислав Шипочки, който композира и музиката за откъса.

Актуално

Избрано за вас