Тери Пратчет – рицарят, извоювал си трона във фентъзи литературния свят

Снимка: Mark Kehoe, Express Newspapers/AP Images

Тери Пратчет – рицарят, извоювал си трона във фентъзи литературния свят

Снимка: Mark Kehoe, Express Newspapers/AP Images
Сподели

Сър Тери Пратчет е най-продаваният автор във Великобритания през 90-те години на XX век. Най-известен е със поредицата си фентъзи романи за Света на Диска. И макар творбите му да са известни по цял свят, малко хора познават човекът Тери Пратчет. От началото на творческия му път, през световната слава и рицарството, разкриваме неизвестни факти за писателя, покорил сърцата на фентъзи почитателите. В деня на неговата кончина, спомняйки си с усмивка за даровития автор, връщаме “ документалната лента“ за живота му назад.

Снимка: Еntertainment Weekly
Творчески път

Първият разказ на Тери е публикуван, когато е едва на 14 години. С получените средства  си купува пишеща машина.

Напуска училище, за да стане журналист

Напуска училище на седемнадесетгодишна възраст и работи като журналист в местния вестник „Бъкс Фрий Прес“. Първият му роман – The Carpet People, който е разработен на базата на разкази, писани за седмичната детска секция на вестника, е публикуван през 1971 г.

Снимка: Paul Felix
Най-продаван автор на всички времена

До 2005 г. Тери Пратчет е най-продаваният автор на всички времена в Обединеното кралство. Изпреварва го единствено автора на „Хари Потър“ Дж. К. Роулинг. Книгите му са

преведени на 36 различни езика и са продадени в над 80 милиона екземпляра

по целия свят. Веднъж е наречен „най-краденият от магазините автор във Великобритания“, което той приема като комплимент.

Интереси извън литературата

Харесва видеоигри като Thief, Half Life 2 и Doom. Рисува миниатюри на Warhammer и изразява желание един ден да напише книга, чието действие се развива в тази вселена. Сър Тери също така обичал технологиите.

Снимка: Adrian Sherratt Photography/Ltd Rex
Получава рицарско звание

През 2009 г. Пратчет, британски гражданин, е посветен в рицарско звание. В чест на новата си титла писателят създава герб за себе си. На него е изписан девизът „noli timere messorem“, което означава „Не се страхувай от жътварката“.

Прави си меч съвсем сам

Той смята, че рицарят не е истински без своя меч. Вместо да си купи такъв от магазина, той отишъл в полето зад дома си, изкопал малко руда и я занесъл на местния ковач. Той добавил специално желязо от метеорит и сам го претопил, пише barnesandnoble.com

Снимка: Jet Propulsion Lab. by Kim White
НАСА кръщава астероид на него

Като малко дете едно от хобитата на сър Тери била астрономията. Той събирал картички със звезди и планети. Прекарва голяма част от младостта си, изследвайки пространството с телескоп. Именно интересът му към Космоса предизвиква страстта му към жанровата фантастика. Като възрастен той построява малка обсерватория в градината си. В негова чест НАСА кръщава малък астероид – името му е 127005 Пратчет, предаде terrypratchett.com.

Унищожават незавършените му творби, след като умира

След смъртта му Нийл Геймън, близък приятел и сътрудник на Пратчет, споделя пред Times, че писателят е искал “ хард дискът с всичко, върху което е работил в момента на смъртта си, да бъде поставен насред пътя и прегазен от валяк.

Актуално

Избрано за вас