Ана Пападопулу скочи срещу тримата “активисти” в Народния театър

Ана Пападопулу скочи срещу тримата “активисти” в Народния театър

Сподели

Актрисата на Народния театър Ана Пападопулу излезе с публично изявление за скандала с Камен Донев и случващото се в театъра. В понеделник вечер тя сподели пост във Фейсбук, в който коментира поисканата оставка на директора Васил Василев. Ана отправи обвинения срещу колегите ѝ, инициирали случващото се в последните месеци, без да назовава имената им.

Пападопулу не разкрива самоличността им, но ги уличава в това, че са „твърдо решени да унищожат всяка възможност за развитие и благоденствие на театъра“. Тя споделя за три конкретни случая, в които нейни колеги демонстрират неадекватно поведение. И завършва с въпроса дали „господин Василев е най-голямата угроза за българската култура“.

Пападопулу отбелязва, че за 25 години в театъра никога не е ставала свидетел на нещо подобно

Актрисата от „Нора“ споделя, че за 25 години в трупата на Народния театър никога колега не си е позволявал да крещи от кулисите по други, които играят на сцената, наричайки ги „Тъпаци“. Нито пък е виждала колега да извлича сценичната си партньорка за косата, крещейки ѝ зад кулисите, че с бездарници не можел да седи на една сцена. „Ще кажа само, че колежката обвинена в “бездарие” е нещо като природно явление и национално богатство, поне от моя гледна точка. От гледна точка на критика и награди, оказва се високо оценена. Но ето, че един от тримата “борци за народна справедливост” е способен да го стори“, пише тя в поста си. И допълва, че никога не е виждала колега да злослови, заплашва и злепоставя абсолютно безпричинно останалите актьори.

„Но ето, че въпросните “трима мускетари” са решени на всичко да потъпчат градени доверие и приятелства с лека ръка“, казва Пападопулу.

Тя твърди още, че един от „партизаните“, както ги нарича, е работил едновременно на трудов договор и е получавал хонорар. Определя това като „прецедент, позволен за богове“. Другите двама са изразявали публично задоволство с целуване на ръката на директора пред „около 50 души свидетели“. Това се случило след избора на Васил Василев за директор на Народния театър.

В опозиция на Пападопулу скочи жената на Морфов

Ана Пападопулу нарича „низост и липса на всичко човешко“ поведението на тримата, описани в позицията ѝ. Тя оспорва действията им срещу Василев като „големи и страшни интереси, които се целят в сърцето на този театър“. „Когато се премине отвъд всички морални закони, когато се потъпче всичко свято в отношенията между хората, когато психическият тормоз не спира с месеци, тогава няма как да се таи. И нека не позволяваме на хора, които са способни да унижават цяла една институция да взимат решения въпреки разума и закона, водени от личните си демони и интереси“, казва още тя.

За финал завършва с изрично уточнение, че актьорът Камен Донев, който преди дни обяви напускането си от Народния театър „никога не е бил част от трупата на Народния театър“, а е бил „гост актьор, което не го прави по-малко талантлив“.

В коментарите подкрепата си показаха колежките ѝ Милица Гладнишка и Силвия Петкова. Един от коментиращите пише, че разделението в театъра, което се случва в последните месеци отблъсква публиката. Пападопулу в своя защита отговори, че разделение няма, а само трима души, които „гърмят по медиите, че трупата е разцепена“.

Думите на Пападопулу провокираха емоционална реакция от страна на съпругата на Александър Морфов и актриса в Народния театър  Рени Врангова. Тя описва твърденията ѝ като резултат от „развален телефон“ и преувеличени истории, които „придобиват абсурдни измерения“.

„Не щатът прави мястото ни в театъра! Когато публиката влезе в театъра не се интересува кой е на щат и кой не е! Чувството за собственост, защото сме на безсрочни, доживотни договори (това не знам дали го има някъде по света) е глупаво и безсмислено! “ Трупа” не е да си говорим по гримьорните и да празнуваме нещо си заедно. Трупата е това, което се случва на сцената“, пише Врангова.

 

Фото кредит откриваща снимка: БГНЕС

Актуално

Избрано за вас