„1984-та от изолатора“ по Оруел с премиера в „Нов театър НДК“

Снимка: „Нов Театър - НДК“

„1984-та от изолатора“ по Оруел с премиера в „Нов театър НДК“

Снимка: „Нов Театър - НДК“
Сподели

Спектакълът „1984-та от изолатора“ по Джордж Оруел ще има премиера на 8 февруари в „Нов театър НДК“, съобщава културната институция.

Драматизацията и режисурата са на Бойко Илиев, музиката е на Любомир Денев. Участват Александрина Събева, Веселин Калановски, Надя Илиева,Петьо Горанов, Христина Пипова и Цветан Николов.

„Войната е мир“, „Свободата е робство“, „Невежеството е сила“, „Големият брат те наблюдава“ – тези лозунги не слизат от екраните, с които са заобиколени героите на Джордж Оруел. Писателят във „Фермата на животните“ провидя безмилостно нашето настояще.

„Какъв всъщност е този наш живот?

Нека го погледнем право в лицето – той е ужасен, изнурителен и кратък. Раждаме се, хранят ни колкото да не издъхнем от глад и в мига, когато вече не сме полезни, ни избиват с отвратителна жестокост. Съществуването ни е робство и мъка“.

Да се откажеш да си част от стадото обикновено е по-трудно, отколкото изглежда. За да се откъснеш от силните на деня в това стадо, е необходима

необикновена сила и дълбочина на характера

и яснота на съзнанието. Но не е ли това единствения път, ако искаме да запазим правото да мислим, да говорим и да действаме, независимо какво ни диктуват от екрана“, казва режисьорът Бойко Илиев.

Седемдесет години след публикуването на шедьовъра на Оруел„1984“, се взираме в това всевиждащо око, което ни предупреждава за „големия брат“, „двумисъл“ и „новговор“, станали част от ежедневието ни, допълва той. По думите му

„оруелски“ днес е универсален синоним

на всичко, което е репресивно или тоталитарно. А историята на Уинстън Смит, обикновен безличен мъж от онези времена, е все по-стряскащо разпознаваем за всеки от нас. Някак естествено се налага изводът на Оруел в „1984“, който гласи „Изборът за човечеството беше

между свобода и щастие и…

за по-голямата част от човечеството щастието е по-добрият избор“, посочва Бойко Илиев. През 2020 г. той постави „Антиутопия от изолатора“ по „1984“ на Оруел.

Сценографията в „1984-та от изолатора“ е на Теодор Даскалов, а костюмите – на Жанета Иванова.

Актуално

Избрано за вас