„Духът на поета“ от Стефан Цанев завлядява и театъра в Русе

Снимка: Бисер Тодоров

„Духът на поета“ от Стефан Цанев завлядява и театъра в Русе

Снимка: Бисер Тодоров
Сподели

Русенският театър ще представи премиерно спектакъла „Духът на поета“ от Стефан Цанев на 27 март, сряда. Това съобщава БТА, позовавайки се на информация от директора на културния институт Боян Иванов.

Режисьор е Ивайло Ненов. По думите му спектакълът не е исторически, но борави с исторически факти и личности. Това е история за Стефан Стамболов, Захарий Стоянов и Христо Ботев, в която сблъсъците на съвест, гордост и угризения раждат отчаяни действия. Това е история за тежестта на короната, за инфлацията на идеалите и олекването на човека.

„Публиката може да очаква един много

силно въздействащ, емоционален и с интересен сюжет спектакъл,

който – за щастие, но и за съжаление е много актуален. С всичко, което се случва в момента, актуалността му се потвърждава с всеки нов ден“, обясни още Ненов.

Снимка: Facebook

Директорът на Русенския театър Боян Иванов каза, че това е втора премиера за годината, а дебют на русенска сцена ще направи Борислав Апостолов. Той подчерта още, че постановката се играе повече от 10 години в Народния театър в София.

„Искахме тази пиеса да я постави и Русенският театър. Една от причините е, че Стефан Цанев е свързан с Русе“, обясни Ненов.

В спектакъла участват актьорите Кадри Хабил, Милен Димитров и Борислав Апостолов. 

Хабил ще се превъплъти в образа на Стефан Стамболов. „Трудно и отговорно е да представиш Стамболов на публиката. Беше много интересно да проследя характера му“, каза Кадри Хабил. 

Снимка: Бисер Тодоров

Сценографията на постановката и костюмите са на Петя Боюкова, а музиката е на Пламен Мирчев – Мирона.

За премиерата вече няма места, но всички желаещи да станат свидетели на спектакъла могат да закупят онлайн билети за  следващите дати и втората премиера на 12 април ТУК.

Актуално

Избрано за вас