Франция отдава почит на легендарната Сара Бернар с нова пиеса и филм

Снимка: Getty Images

Франция отдава почит на легендарната Сара Бернар с нова пиеса и филм

Снимка: Getty Images
Сподели

Животът на легендарната актриса Сара Бернар (1844-1923) става сюжет на нова пиеса, поставена в Palais-Royal в Париж, съобщават АФП и БТА. Комедийната актриса, призната за първата френска звезда с международна слава и може би най-известната актриса на XIX век, е наричана от писателя Оскар Уайлд

„Божествената Сара“.
Снимка: Getty Images

Миналата година изложба в Petit Palais („Малкият дворец“) представи на широката публика Предмети, принадлежали на Сара Бернар, нейни тоалети, както и рисунки, бележки и скулптури ще покажат артистичното й битие., а сега пиесата ,,Невероятната съдба на Сара Бернар, написана от Жералдин Мартино, ще бъде на сцена до 31 декември 2024 г., след което ще поеме на турне до януари 2026 г..

„Сара Бернар е символ на свободната жена“,

коментира авторката Мартино. „Имаме нужда от примери, които се осмеляват да бъдат самостоятелни“, добавят от трупата на театъра.

Пиесата разкрива пред публиката страданието на Бернар, породено от липсата на майчина любов. „Познаваме Сара Бернар като велика актриса, но малко знаем за нейното лично страдание и препятствията, през които преминава“, споделя пред АФП Силви Азопарди, 73-годишна потомка на Бернар.

Снимка: Getty Images

На тригодишна възраст актрисата паднала в горяща камина и силно изгорила ръцете и лицето си. Лекували я с ежедневни бани в мляко и мазане с масло, което предотвратило белезите, оставяйки кожата ѝ с перлено-розов оттенък. По-късно я настаняват в манастир, откъдето Сара била изключвана четири пъти за непристойно поведение.

Още много любопитни факти ще бъдат разказани както в пиесата, така и в филм, посветен на живота на актрисата. Премиерата му ще бъде във френските кина през декември.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас