Габор Томпа представя „Както ви харесва“ във Варна през октомври

Снимка: dramavarna.com

Габор Томпа представя „Както ви харесва“ във Варна през октомври

Снимка: dramavarna.com
Сподели
Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ има честта да представи новата си постановка на пиесата „Както ви харесва“, режисирана от световноизвестния румънски режисьор Габор Томпа. Това е първата българска постановка на режисьора, който е известен с над 100 театрални постановки на четири континента. Премиерата ще се състои на 16 и 17 октомври, съобщава екипът на театъра.

Габор Томпа е президент на Съюза на театрите в Европа (UTE) от 2018 г. и артистичен директор на фестивала Interferences. Той също така е директор на Унгарския държавен театър в Клуж-Напока, основател на Театралния факултет в града и ръководител на катедрата по режисура, преподавател по режисура в Театралната академия в румънския град Търгу-Муреш и в Калифорнийския университет в Сан Диего.

Съюзът на театрите в Европа (UTE), основан през 1990 г. от френския министър на културата Жак Ланг и известния режисьор Джорджо Стрелер, насърчава

интелектуалния обмен в търсене на съвременна театрална естетика.

В UTE членуват над 40 театри от Европа, сред които единствената българска е Театрална работилница „Сфумато“.

Драматург на „Както ви харесва“ е Аглика Олтеан, която е автор на Юбилейния албум за 100-годишнината на Варненския театър и преводач на пиесата „Инстинктът“ от Анри Кистмекер. Тя има значителен опит като драматург в различни периоди на театъра.

Четири века след смъртта си, Уилям Шекспир (1564-1616) продължава да ни докосва, удивлява и въздейства със своите неостаряващи творби. Независимо от съмненията и спекулациите около авторството и личността му, Шекспир очевидно има какво да каже на всяка епоха. Затова и неговите 37 пиеси, 157 сонета и няколко поеми продължават да вдъхновяват нови театрални и филмови интерпретации.

Шекспировите творби черпят теми и сюжети от всекидневието, но ги издигат до многопластово и жизнено изкуство. Те създават свят, изпълнен с образи като Ромео и Жулиета, Лейди Макбет, Отело и много други герои. Те са се превърнали в символи на определени човешки качества и поведения.

В „Както ви харесва“, първоначално играна през 1600 г. в театър „Глобус“ в Лондон, Шекспир използва пасторалната комедия, за да ни отведе в Арденската гора –

символ на идилия и убежище от светската суета.
Снимка: ДТ „Стоян Бъчваров“

Пиесата е публикувана след смъртта му в прочутото „First Folio“ (1623), което спасява 36 негови пиеси от забвение. Забележителни адаптации на „Както ви харесва“ са правени от театри като „Old Vic“ (1936), „Shakespeare Theatre” (1961) с Ванеса Редгрейв и Бродуей (1950) с Катрин Хепбърн.

Сюжетът на пиесата следва събитията от романа „Розалинда“ на Томас Лодж, но добавя нови герои като шута Точилко и меланхоличния благородник Жак. Те осигуряват социален и философски контекст. Точилко е

първият от поредицата знаменити шутове в творчеството на Шекспир.

Шекспировата комедия „Както ви харесва“ извежда на преден план любовта във всичките й форми, както и връзката между живота и изкуството. Пиесата е известна със своите песни и значителна театралност, и предлага дълбоко прозрение в същността на човешкия опит:

„Този свят е сцена, където всички хора са актьори и всеки има миг, в който трябва да влезе и излезе…“.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас