Ицко Финци се завръща на сцената, играе със сина си във „Венецианският търговец“

Снимка: Яна Лозева

Ицко Финци се завръща на сцената, играе със сина си във „Венецианският търговец“

Снимка: Яна Лозева
Сподели
Ицхак и Самуел Финци излизат за първи път заедно на сцената на Народен театър „Иван Вазов“. На 3 и 4 юли знаменитият актьор ще влезе в ролята на Дожът на Венеция в две от представленията на „Венецианският търговец“ от Уилям Шекспир. На сцената той ще си партнира със своя син – Самуел Финци, който изпълнява ролята на Шайлок. Пиесата е дело на режисьора Явор Гърдев. Тя е последното премиерно заглавие на Голяма сцена на Народния театър.
Спектакълът по една от най-популярните шекспирови комедии – преведена специално за постановката в Народния театър от Александър Шурбанов, се занимава с
проблемите на религиозната и етническата дискриминация,
икономическата власт, културните различия, отношенията между половете и пр., които имат особено остър резонанс в съвременния свят на разделения, неравенства и конфликти.
Сценографията на спектакъла е дело на Никола Тороманов, костюмографията – на Свила Величкова, музиката – на Калин Николов. Сценичното движение е поверено на румънската хореографка Андреа Гаврилиу, а сценичната графика и видеографията – на Владислав Илиев. Асистент на режисьора е Люба Тодорова. В проекта като консултанти са се  включили и членовете на Европейската асоциация за Шекспирови изследвания доц. д-р Бойка Соколова от Университета Нотр Дам в Лондон и д-р Дария Лазаренко, преподавател в Нов български университет и член на Украинския Шекспиров център. Драматург на спектакъла е Мира Тодорова, а помощник-режисьор – Елена Костова. 

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас