Народният театър поставя „Козата или Коя е Силвия?“ за 250-и път

Снимка: Народен театър „Иван Вазов“

Народният театър поставя „Козата или Коя е Силвия?“ за 250-и път

Снимка: Народен театър „Иван Вазов“
Сподели

„След повече от четиринадесет години интензивен сценичен живот, 250 изиграни представления в мандатите на пет ръководства, шест национални награди и несекваща публика от няколко поколения, на 1-ви декември 2023 година на Камерната сцена на Народния театър „Иван Вазов“,

за последен път в тази си сценична интерпретация и с този актьорски състав,

ще изиграем „Козата или Коя е Силвия?“ от Едуард Олби“, посочва режисьорът на спектакъла Явор Гърдев във връзка с предстоящото събитие.

Премиерата на спектакъла е на 11 октомври 2009 г. на Камерна сцена в Народния театър. Специален гост на събитието и активен участник в работата по проекта е авторът на пиесата, превърнала се само за няколко години в класика на 21 в. – Едуард Олби.

С „Козата, или Коя е Силвия?“ той конструира провокативен разказ за положение на „другия“ човек в обществото. Един успешен 50-годишен архитект, добре образован и с чудесно семейство, постигнал всичко в кариерата си, се влюбва в коза и се оказва в ситуация на радикално отчуждение от най-близките си хора. Изследвайки тази безумна ситуация, автор и режисьор

поставят въпроса за трагедията на „различния“ човек,

както и за тази на „нормалните“, които все още го обичат, но вече не могат да понесат присъствието му сред тях.

Участват Бойка Велкова, Михаил Билалов, Юлиан Вергов, Мартин Димитров/Иво Аръков в ролята на Били.

Преводът е на Харалампи Аничкин, сценографията и костюмите на Никола Тороманов. Музиката е дело на Калин Николов. Драматург на постановката е Розалия Радичкова, а автор на плаката е Стефан Десподов.

Спектакълът е отличен с четири награди „Аскеер“.  Те са за „най-добро представление“, за режисура, за сценография,  за водеща мъжка роля на Михаил Билалов. За превъплъщението си той получава и награди „Икар“.

Всички билети за 250-ото представление вече са изчерпани. Повече може да намерите на сайта на Народния театър.

Актуално

Избрано за вас