Изабел Юпер преговаря с Народния театър за моноспектакъл у нас

Снимка: Courtesy of Dia Dipasupil/Getty Images

Изабел Юпер преговаря с Народния театър за моноспектакъл у нас

Снимка: Courtesy of Dia Dipasupil/Getty Images
Сподели

Френската актриса Изабел Юпер може да играе в България. Това съобщиха от Народния театър на среща с медиите, на която представиха проектите на трупата през новия сезон. Ръководството на институцията преговаря за гостуването на прочутата актриса с моноспектакъл. От театъра отбелязаха, че цената на този гастрол може да е непосилна за тях, въпреки опита им с артисти от подобен ранг като Джон Малкович.

Разнообразен репертоар със забележителни спектакли от български и чуждестранни режисьори представя през този сезон Народен театър „Иван Вазов“. До края на годината

най-голямата ни сцена обяви 7 премиери.

Сред тях са тези на спектаклите „Медея“ на Деклан Донелан и Ник Ормерод, „Оръжията и човекът“ на Джон Малкович, „Мрак на края на града“ на Катрин Медлер и „Някой ще дойде“ на Катя Петрова.

Народният театър отчита завиден интерес от над 265 000 зрители, които са посетили спектаклите.

28 са новите постановки, създадени в периода май 2022 – декември 2024.

През това време за изиграни над 1500 представления. Институцията е спечелила 26 награди и 40 номинации за този период, сочат още данните.

На старта на театралния сезон театърът вече може да се похвали с две успешни премиери и две международни участия.

„Всеки един театрален фестивал обогатява както публиката, така и трупата,

а и самия спектакъл. Репетициите преди всички турнета дават нов живот на представленията и сплотяват трупата. Щастлива съм, че благодарение на Народния театър имаме възможност да се срещаме с чуждестранни режисьори и актьори. Това е изключително ценен опит за нас като артисти“, сподели актрисата Жаклин Даскалова по повод гостуването на българската на международни сцени

Какво още ще видим на най-голямата ни сцена тази есен?

Една от най-очакваните премиери на сезона е „Медея“ по Еврипид. Тя е режисирана от световноизвестния британски режисьор Деклан Донелан. Спектакълът, който ще бъде представен на 9, 10, 11 и 12 октомври, обещава изцяло ново преживяване на публиката. В „Медея“ публиката ще има възможност да проследи действието от съвсем близо, качвайки се на сцената. В ролята на Медея влиза изключителната Радина Кърджилова. Тя си партнира с някои от най-изявените актьори от трупата на Народния театър. Очаква се продукцията да бъде не само един от акцентите на сезона, но и да се утвърди като топ събитие в театралния календар на България.

Ноември идва и с друга важна премиера –

антивоенната пиеса „Оръжията и човекът“ от Бърнард Шоу,

носител на Нобелова награда за литература през 1925 г. Пиесата е под режисурата на световноизвестния актьор и режисьор Джон Малкович. Репетициите започват през октомври.

До края на календарната година Народният театър ще предложи още забележителни премиери. На 1 и 2 октомври зрителите ще могат да гледат „Куклен дом, втора част“ от Лукас Нейт под режисурата на Ясен Пеянков. Той е добре познат в театралните среди в САЩ, се завръща на българската сцена с интригуваща пиеса, която продължава историята на известната класика на Хенрик Ибсен. 

Друг спектакъл, който ще зарадва зрителите през този сезон, е „Някой ще дойде“ от Юн Фосе, режисирана от Катя Петрова. Тази камерна, но дълбоко въздействаща постановка

ще разгледа теми като самотата, любовта и търсенето на смисъл в живота.

Катя Петрова, позната със своя оригинален подход, ще въведе зрителите в света на Фосе по уникален и въздействащ начин.

Есента на Народния театър ще бъде озарена и от премиерата на „Мрак на края на града“ под режисурата на Катрин Медлер. Тя е сред водещите имена на съвременната европейска театрална сцена.

„По случай 120-годишнината от основаването на Народния театър ще стартира нова инициатива – издаване на книги. Първата ще бъде книгата на Деклан Донелан „Актьорът и пространството“. Втората е летопис, който побира в себе си най-любопитните и най-съществените моменти от 120-годишната история на първия български професионален театър.

След като през миналия театрален сезон режисьорът Асен Шопов постави спектакъла „Коварство и любов“ на Голяма сцена, Васил Василев сподели, че е решен това да се превърне в традиция и всяка година да кани някой от доайените на българския театър да представи творчеството си. През настоящия сезон ще бъде отдадена почит на поета Недялко Йорданов, чиято пиеса „Убийството на Гонзаго“ ще бъде поставена през май.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас