Не пропускайте да гледате тези 11 постановки преди края на театралния сезон

Снимка: Стефан Н. Щерев

Не пропускайте да гледате тези 11 постановки преди края на театралния сезон

Снимка: Стефан Н. Щерев
Сподели

Театралният сезон стремглаво върви към своя край – повод както за тъга, така и за огромна доза вълнение какво ще ни бъде представено през есента, когато те отново ще отворят своите врати за посетители. Август традиционно е месец, в който театралните  институции излизат в заслужена почивка. През юни, а на места и през юли обаче все още ще имате възможност да отидете на театър и да гледате някои от любимите си постановки. Представяме ви 11 знакови пиеси, на които ще можете да се насладите до края на този месец. Съвсем скоро очаквайте и препоръките ни за месец юли.

Народен театър “Иван Вазов” – „Бащата“

Режисьор: Диана Добрева

Участват: Владимир Пенев, Мария Каварджикова, Юлиан Вергов, Радина Кърджилова, Теодора Духовникова и Константин Еленков

Главният герой Андре се „потапя“ в свят на разклоняващи се самоличности. Пред зрителя лабиринтът на човешките спомени и емоции непрекъснато усложнява, предизвиквайки напрежение, вълнения и абсурдни комични ситуации. С всяко действие Ана, Пиер, Лора, Жената и Мъжът поемат по непознати орбити, променят биографиите си, излагат нови версии за случващото се около тях. Така в апартамента на Андре се настанява неизвестността.

* Можете да го гледате на 20 юни от 19 часа. Пълната програма на Народен театър „Иван Вазов“ ще откриете ТУК.

Снимка: Стефан Н. Щерев/ Виктория Сиракова
Театър София – “Развратникът”

Режисьор: Стоян Радев

Участват: Ириней Константинов, Лилия Маравиля, Петя Силянова, Симона Халачева/Елеонора Иванова, Йоанна-Изабелла Върбанова, Стефан Кондров

Философът Дидро е главният герой в пиесата на Ерик-Еманюел Шмит. Столетия наред човек се опитва да намери стабилна, непроменлива основа, върху която да гради живота си. Опитвайки се обаче – понякога бива обзет от фанатизъм. Какво да правим след това?

„Можем да бъдем парадоксално смели и да прегърнем превратната съдба, да не осъждаме промените, да иронизираме успехите, да не се потискаме от провалите и да вярваме в истината на смеха и целувките“, отговаря режисьорът Стоян Радев. 

* Можете да го гледате на 27 юни в Театър „Сълза и смях“ от 19 часа. Пълната програма с гостуванията на Театър „София“ ще откриете ТУК.

Плакат: Melpomena
Театър “Сълза и смях” – “Жена ми се казва Борис“

Постановка: Владен Александров 

Участват: Станимир Гъмов, Румен Угрински, Стефан Рядков, Петьо Петков – Шайбата, Диана Любенова, Ернестина Шинова и Жанина Стоилова

Любовница заплашва, че ще разкрие на жената на Жорж (Станимир Гъмов) за извънбрачната им връзка.  Изведнъж обаче се оказва, че той си има спасител – артистичният Борис (Румен Угрински). Появата му предизвиква поредица от недоразумения, които принуждават една провинциална брачна двойка панически да бяга от Париж, една жена губи мъжа си, друга – любовника си.

* Можете да го гледате на 11 юни от 19 часа. Пълната програма на Театър „Сълза и смях“ ще откриете ТУК.

Младежки театър “Николай Бинев” – „Дон Кихот“

Режисьор: Веселка Кунчева

Участват: Августина-Калина Петкова, Александър Йорданов, Александър Хаджиангелов, Ахмед Юмер, Вежен Велчовски, Гергана Христова, Димитър Иванов – Мич, Кирил Недков, Кристина Янева, Венцеслав Димитров, Светослав Добрев, София Трейман, Йордан Тинков, Ралица Туджаро, Юлиян Петров, Ярослава Павлова

„Кой е „Дон Кихот“? Ти ли си „Дон Кихот“? Аз ли съм? Имаме ли все още нужда от него или идеалите, мечтите и надеждите му са загинали преди векове? „Дон Кихот“ е смелият, макар и леко наивен водач, който ни помага да се потопим в свят на приключения, мечти и полет над сивото ежедневие. Свят на битки с грамадни великани, зли магьосници, гръмотевиците на завистта, реките на лакомията. „Дон Кихот“ е пътешествие в търсене на възможности за осъществяване на подвизи и достигане на най-ценното съкровище на този свят – свободата“, гласи синопсиса на представлението.

* Можете да го гледате на 11 юни от 19 часа. Пълната програма на Младежки театър „Николай Бинев“ можете да откриете ТУК.

Снимка: Alexander Богдан Thompson
Театро “Отсам канала” –  “Чамкория”

Режисьор: Явор Гърдев

Участва: Захари Бахаров

Качвайки се на омнибуса за Чамкория, ще чуете лично от шофьора Бае Славе всичко по личните, международните, партийните, военните, историческите, природонаучните, автомобилостроителните и много други въпроси.

* Можете да го гледате на 25 и 26 юни от 19 часа. Пълната програма на Театро „Отсам канала“ ще откриете ТУК.

Снимка: Борис Урумов
Театър 199 – “Оскар и розовата дама”

Постановка: Стефан Спасов

Пиесата поставя един от най-значимите въпроси, който всеки един от нас в някакъв момент задава: „Ако Бог съществуваше, то защо тогава страдаме?“. В случая тази мисъл идва в живота на едно болно 10-годишно момче. Докато другите деца пишат писма на Дядо Коледа, Оскар пише своите до Дядо Господ. За да открие, че любовта е единственият дар, който може да надвие болката.

* Можете да го гледате на 24 юни и 8 юли от 20 часа. Пълната програма на Театър 199 ще откриете ТУК.

Театър “Възраждане” – “12-те гневни”

Режисьор: Пламен Марков

Участват: Ивет Радулова, Донка Аврамова – Бочева, Жана Рашева, Георги Златарев, Йордан Ръсин, Христо Ботев Станчев, Боян Младенов, Свежен Младенов, Анатоли Лазаров, Ивайло Драгиев, Виттория Николова, Костадинка Аратлъкова, Лили Шомова, Христо Мутафчиев, Стефан Мавродиев

Дванадесет съдебни заседатели са събрани в малка, задушна стая, за да решат съдбата на обвиняемия – 18 годишно момче, обвинено в най-тежкото престъпление – предумишлено убийство. Всички са убедени в неговата вина. Всички, освен един. Какво е крайното решени, което ще вземат, и ще успеят ли да загърбят предразсъдъците си?

* Можете да го гледате на 16 юни от 19 часа. Пълната програма на Театър „Възраждане“ ще откриете ТУК.

Снимка: Столичен куклен театър
Куклен театър – “Снежанка и седемте джуджета”

Адаптация и режисура: Славчо Маленов
Участват: Александра Божилова, Ивет Лазарова – Торосян, Николай Бакърджиев, Христо Димитров

Класическа приказка, покорила сърцата на милиони през годините, отново оживява. Злата и завистлива кралица иска да отнеме живота на Снежанка, но съдбата е решила друго. Любимата героиня се среща със седем джуджета, които ѝ помагат да преодолее заплахите, пред които животът я изправя.

* Можете да го гледате на 22 и 23 юни от 11 часа. Пълната програма на Столичен куклен театър ще откриете ТУК.

Снимка: Стефан Н. Щерев
Малък градски театър “Зад канала” – “Една испанска пиеса”

Режисьор: Бина Харалампиева

Участват: Владимир Пенев, Мария Каварджикова, Светлана Янчева, Василена Атанасова, Малин Кръстев
„Ироничен и откровен, спектакълът е истинско удоволствие за публиката с хитроумните ситуации и диалог, с отличните актьорски попадения. Малко са пиесите с възможност за изграждане на силни и експресивни женски образи – в „Една испанска пиеса“ са цели три. Не им отстъпват и мъжките“, пише за спектакъла критикът Ирина Гигова. 
* Можете да го гледате на 27 юни от 19 часа. Пълната програма на Театър „Зад канала“ ще откриете ТУК.
Снимка: Антон Даскалов
Сатиричен театър “Алеко Константинов” – “Криворазбраната цивилизация”

Участват: Албена Михова, Константин Икономов, Кирил Ефремов, Деляна Хаджиянкова, Стефания Кочева, Симеон Гълъбов, Пламен Великов и други

Народът ни е заслепен от външния блясък и помпозност. В тази несигурна обстановка лесно се „раждат“ шарлатани и мошеници. Те привидно пристигат от „цивилизования свят“, но имат една единствена цел – да измамят изключително доверчивото българско население.

* Можете да го гледате на 11 юни от 19:30 часа. Пълна програма на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ ще откриете ТУК

Театрална работилница „Сфумато“- “ПЛАТОНOFF”

Режисьори: Маргарита Младенова, Иван Добчев
Участват: Александър Тонев, Рашко Младенов, Антонио Димитриевски, Биляна Георгиева, Весела Манолова, Добромир Цветков, Иван Николов, Каталин Старейшинска, Кристиян Стоичков, Лора Тенчева, Марин Джишев, Нено Койнарски, Паола Маравиля, Преслав Търпанов, Стефани Андонова, Яна Бобева

„Нашият бъдещ герой е вече антигерой, нещата от живота го притискат, изкушенията изместват идеите и той изпада в без-бащие, без-божие, без-силие, без-смислие. Той се смалява, изчезва неговото абсолютно Аз, обезличава се неговият „образ и подобие“ и от създател този „неопределен“ човек се превръща в разрушител“, изтъква режисьорът проф. Маргарита Младенова. 

Проф. Иван Добчев допълва, че „тази формулировка отразява нашето прозрение за патоса, който е тласкал 18-годишния Антоша Чехов да напише онези 220 страници, озаглавени като „Безотцовщина /Без-бащие/ Без-божие“.

* Можете да го гледате на 11 и 19 юни от 19 часа. Пълна програма на Театрална работилница „Сфумато“ ще откриете ТУК

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас