“Пет жени в еднакви рокли” – пиеса, в която любовта ранява, но и лекува

Снимка: Театър "Българска армия"

“Пет жени в еднакви рокли” – пиеса, в която любовта ранява, но и лекува

Снимка: Театър "Българска армия"
Сподели

Сватба – най-щастливият ден в живота на една булка. Дали обаче същото важи и за нейните шаферки? Те не са само “Пет жени в еднакви рокли”, а отговорници за щастието и спокойствието младоженците…или понe така пише в романтичните романи. 

Мередит (Евелин Костова), Джорджиян (Анастасия Ингилизова), Триша (Лара Златарева), Франсис (Дария Димитрова) и Минди (Лиза Шопова)   разбиват всички тези художествени похвати на пух и прах. Те представят най-близките до булката дами в невиждана до момента светлина. Да, разбрахте правилно. В тази сватбена история главни действащи лица не са младоженците, а именно шаферките. Една

великолепна петорка е способна да провали цялото празненство

за минути. 

Снимка: Театър „Българска армия“

Една сватба, малка стая, далеч от хорските осъдителни погледи, и пет жени, облечени по един и същи начин, са гаранция за “взрив” на сцената на Театър “Българска армия”. Причината обаче далеч не се корени във факта, че те са с еднакви рокли. 

Изпод тоновете плат, в които костюмографът Нина Пашова ги е предрешила за събитието, прозират комплексните проблеми на всяка една от тях.

Травми от детството, отчаяние, предизвикано от липсата на внимание

и любов, обсебеност от определен човек. Всички  те са умело замаскирани под привидната безпардонност и ранимост на персонажите. В определен момент обаче изплуват на повърхността, заплашвайки да ги отведат към дъното. 

Макар и в самото началото на пиесата персонажите да ни се струват коренно различни един от друг, в хода на развитието на сцените шаферките разкриват, че имат много общо. Вероятно съдба или пък мъж…, а може и двете? Разбира се, в пиеса за пет български прелестни жени няма как да не бъде

замесен и един сърцеразбивач,

предизвикващ невиждани драматични сцени.

Снимка: Театър „Българска армия“

Силно впечатление на публиката прави душевният катарзис, който преживява Анастасия Ингилизова на сцената, въоръжена с четка за тоалетна в ръка –  брилянтно решение на режисьора на постановката Атанас Атанасов, което представя умело бушуващото ситуационно напрежение и комедийния характер на постановката. 

Емоционалните изпълнения на всяка една от блестящите актриси, изявяващи се на сцената, неколкократно биват пречупвани през призмата на музиката. Хореографията на Филип Миланов и музиката, подбрана от Петя Диманова, бяха така

необходимата “глътка въздух”

от безизходицата, в която част от персонажите са попаднали. 

Снимка: Театър „Българска армия“

Противно на общоприетото разбиране – че има затишие преди буря, в “Пет жени в еднакви рокли” огънят, възпламенил основните конфликти в пиесата, бива потушен от силна струя любов. От онази, която може да подтикне дори и една фатална прелъстителка да се откаже от своето досегашно амплоа и да се отпусне в прегръдките на своя любим. Колкото до него – той също проявява смелост, за да спечели сърцето ѝ. Очаквано, не се изправя срещу дракон като в приказките, но вероятно ще се съгласите, че

група от четири разярени жени, може да бъде не по-малко опасна.

Но не се безпокойте, под зоркия поглед на Емил Виденов нямаше нито един пострадал по време на сценичния бой, който понесе Тигран Торосян. 

Следващите дати, на които ще можете да проследите драматично-комичните житейски истории на “Пет жени в еднакви рокли”, са 7 и 22 март в Театър “Българска армия”.

Актуално

Избрано за вас