“Петък вечер” – наръчник на един купонджия

Снимка: Иван Ерменков

“Петък вечер” – наръчник на един купонджия

Снимка: Иван Ерменков
Сподели

“Петък вечер” – онзи сладък момент от седмицата, който свързваме с десетки спомени за незабравими купони и забавления до зори. За историите от тази (без)паметна вечер може да се говори дълго и изпише много, а защо не и да се създаде наръчник на един купонджия? 

С тази предизвикателна и невероятна задача се заемат четирима актьори. Това са Павел Иванов, Христо Пъдев, Стоян Дойчев и Филип Буков или по-познати като най-забавните “Татковци” в българския ефир.

Снимка: Иван Ерменков

В авторската им пиеса – „Петък вечер“, продуцирана от Artvent, те излизат от обичайното си амплоа и се впускат в едно лудо

приключение, което започва в дискотеката и завършва едва в неделя сутрин”

на дивана у дома. Те са дръзки и умело представят на публиката различни сценарии, по които би могла да протече последната вечер от работната седмица. Голяма част от тях, разбира се, са до болка познати на всеки от публиката. 

Признайте, че и на вас ви се е случвало половинката да ви каже, че ще е готова след 5 минути, а в действителност да ѝ отнеме поне час. А колко пъти непознати са опитвали да ви свалят в бара с клиширани заучени фрази? Погледнати през призмата на театралното изкуство, тези

аспекти от сложната комуникация между половете,

сякаш вече не будеха толкова силно напрежение и досада. Напротив – публиката ги посрещаше с истеричен смях и подмятания. 

Снимка: Иван Ерменков

“Защо мъжете се женят?”, пита лаконично Христо Пъдев. Мигновено, от залата към към него “полетяха” неочаквани отговори. – “Защото сме гладни”, “Защото обичаме да ни е гадно”. На пръв поглед забавни, отговорите на господата в залата несъмнено са довели до някой семеен скандал по-късно през вечерта. Същевременно обаче ангажираността им към пиесата свидетелства за отлично свършената работа на актьорите – 

подтикват публиката да усети всяка една тяхна емоция,

и самата тя да се почувства като главно действащо лице в пиесата. 

И докато смехът, и танците заемат централно място в „Петък вечер“, музиката също трябва да бъде на ниво, не по-малко от  световното. Компания на сцената на Павел Иванов, Стоян Дойчев, Христо Пъдев и Филип Буков прави не кой да е, а самият световен шампион по бийтбокс Александър Деянов – Skiller, който се справя забележително в ролята си на отговорник по звуковите ефекти на импровизираното парти.

Снимка: Иван Ерменков

Говорейки за гласови възможности, няма как да не бъде отбелязан и неподозирания от мен до момента талант на Павел Иванов. Актьорът внася „доза“ финес към иначе комичните си образи със своя нежен глас и умение да свири на китара.

Нека обаче това да не ви заблуждава. Спектакълът „Петък вечер“ представя реалността в нейния възможно най-първичен и близък до действителността вид – макар че чантите на Стояна и Павела са пълни с гримове, нито една от разиграните ситуации не бива „напудрена“. Именно заради способността си да превръща всяка житейска ситуация в анекдот, пиесата може да бъде определена кaто ръководство за това как да не спираме да се забавляваме не само в „Петък вечер“, но и през останалата част от седмицата.

Актуално

Избрано за вас