„ПЛАТОНоff“ през призмата на Чехов представят в Сфумато

Снимка: Сфумато

„ПЛАТОНоff“ през призмата на Чехов представят в Сфумато

Снимка: Сфумато
Сподели

Пиесата ПЛАТОНоff ще има своите премиерни дати на 05. 03. и 06.03 на сцената на театрална работилница „Сфумато“. Режисьорите са творческо дуо на проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев. Постановката разглежда въпроса за мислите на човека, отразени в преживяваните на персонажите на Антон Павлович Чехов.

Тази година Сфумато“ навършва 35 години творческа дейност,

а преди две години и двамата празнуваха 75 годишния си юбилей. Дуото на проф. Добчев и проф. Маргарита Младенова е съсредоточено отвъд конвенционалния театър към високия хоризонт, към който и двамата казват, че все още вървят.

За представлението проф. Младенова споделя:

„За двайсетгодишния човек, който има интуиция за предназначение и проект за живота си да стане Байрон или Христофор Колумб – идеите предхождат нещата. Той по вдъхновение е платонист. Защо обаче само няколко години по-късно нашият бъдещ герой е вече антигерой? Нещата от живота го притискат,

изкушенията изместват идеите

и той изпада в безбащие, безбожие, безсилие, безсмислие. Той се смалява – изчезва неговото абсолютно Аз. Обезличава се неговият „образ и подобие“ и от създател този „неопределен“ човек се превръща в разрушител. Това типично явление е мишена на Чеховото писане от първата голяма „чернова“ на всичките му следващи пиеси. На нея днес търсим жив театрален изказ. Изчезващият човек – голямата тема, голямата болка на Антон Павлович, която изповядваме като наша днес“. 

Според проф. Иван Добчев „тази формулировка отразява нашето прозрение за патоса, който е тласкал 18-годишния Антоша Чехов да напише онези 220 страници“.

„Героите на това Безбожие се мятат всред останките от завещаните им скрижали, градили човешкото в Човека, от изгонването му от Рая, през реформациите, революциите, ницшеанските умъртвявания на Бога, призраците на Комунизма и Анархизма, до

днешната гърчеща се в агонията на всепозволеността

на либералната демокрация. 18-годишният Чехов сякаш е преживял видението на Йоан на остров Патмос. Видял е как горим. Нашият спектакъл има дързостта да възкреси този Чехов, забравен и през годините заметен под постулатите на психологическия реализъм на Станиславски и Немирович-Данченко. Много по-късно в санаториума Scwarzwald /Черна гора/ в курортното селище Badenweiler, вече 44-годишният Чехов, сломен от дългогодишната си туберкулоза, ще поиска чаша шампанско и с присъщото си черно чувство за хумор ще изрече последния си тост: „Ich sterbe!“. Мъртвото му тяло пристига в Москва във вагон за замразени стриди…черната комедия продължава“. 

Сценографията на представлението „ПЛАТОНоff“ в театрална работилница „Сфумато“ е поверена на Венелин Шурелов, костюмографията е на Елица Георгиева и Сузи Радичкова. Музиката е дело на Христо Намлиев. Участват Александър Тонев, Рашко Младенов, Антонио Димитриевски, Биляна Георгиева, Весела Манолова, Добромир Цветков, Иван Николов, Каталин Старейшинска, Кристиян Стоичков, Лора Тенчева, Марин Джишев, Нено Койнарски, Паола Маравиля, Преслав Търпанов, Стефани Андонова, Яна Георгиева.

Актуално