„Славеят“ ще пее за най-малките в Националния музикален театър

Снимка: Национален музикален театър

„Славеят“ ще пее за най-малките в Националния музикален театър

Снимка: Национален музикален театър
Сподели

„Славеят“ е най-новият мюзикъл за деца, постановка на Националния музикален театър „Ст. Македонски“, чиято премиера на 16 март от 11:00 ч. Той е част от програмата на XXIV-тия „Европейски музикален фестивал“, организиран от “Кантус Фирмус”.

Творбата е създадена по безсмъртната приказка на Ханс Кристиан Андерсен „Славеят на китайския император“. Нейни автори са либретистът Венелин Методиев и композиторът Румен Бояджиев-син. В основата на сюжета е историята за владетеля на древен Китай и неговите придворни, които не познават нищо друго, освен своя

изолиран и ограничен изкуствен свят.

Именно в гората – край императорския дворец живее една малка сива птичка, невзрачна на вид, но притежаваща невероятно красив глас – Славеят. Неговата песен очарова и вълнува всички, които я чуят. Пътешествениците дори го описват в книгите си като най-хубавото нещо, което може да се види в древен Китай. Когато владетелят открива това съкровище, той заповядва

птичката да бъде затворена в клетка в неговия дворец.

След време императорът получава за подарък изкуствен механичен славей, който обаче изпълнява само една единствена мелодия. Истинската птичка успява да избяга. Когато обаче разбира, че императорът е болен, се завръща в двореца и с песента си успява да прогони смъртта.

Идеята, която иска да внуши този спектакъл е, че

истинското изкуство има съзидателна сила,

способно е да пречисти хората и е по-силно от смъртта. Авторите на мюзикъла, целият постановъчен екип и артистите посвещават постановката в памет на звездата на Музикалния театър Катерина Тупарова. Тя е истинската вдъхновителка за създаването на творбата. За съжаление, напусна света само няколко месеца преди написването ѝ.

Постановката на „Славеят“ е дело на режисьора Александър Мутафчийски. За сценичната реализация работят още Денис Иванов (сценография и костюми), Антоанета Алексиева (хореограф) и др. В главните роли ще видими талантливите млади артисти от Музикалния театър Теменужка Трифонова, Зорница Иванова, Боряна Йорданова, Пламена Михова, Людмила Козарева, Илона Иванова, Александър Панайотов, Денко Проданов, Владимир Грудков и др.

Спектакълът ще се играе на Камерната сцена на НМТ, а

съпроводът се изпълнява от пиано, флейти и ударни инструменти,

които подчертават ритъма и успешно създават търсената типично китайска звучност.  Всичко в постановката е подчинено на желанието на творческия екип да създаде един приказен, бутиков спектакъл, който да очарова най-малките почитатели на музиката и театъра, а също и техните родители, баби и дядовци.

XXIV-тият „Европейски музикален фестивал“ в София, който се открива тази вечер с концерта „Танго мечти“, продължава успешната традиция да представя ежегодно специални събития за детска и младежка публика. Форумът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с подкрепата на Столичната община.

Билетите за премиерното представление на 16 март – част от програмата на фестивала, вече са изчерпани. Следващите дати, на които ще се играе постановката, са 17, 23 и 24 март, както и 21 април. Всички спектакли са с начален час – 11:00 ч. Билети – на касата на театъра на бул. “В. Левски” №100 и ОНЛАЙН.

Актуално

Избрано за вас