Световният театър „акостира“ в София през юни

Снимка: viafest.org

Световният театър „акостира“ в София през юни

Снимка: viafest.org
Сподели

Спектакли на Тимофей Кулябин, Оскарас Коршуновас и Едуардо Гереро ще гостуват на Световен театър в София 2024 . NT Live с „Вуйчо Ваньо“ с участието на

Андрю Скот, номиниран за „Оскар“ за 2024,

най-доброто унгарско независимо представление за 2023 г., традиционна китайска опера от 14. век и онлайн стрийминги на спектакли са част от програмата тази година.

Вече 18 години платформата Световен театър в София предлага среща със забележителни театрални спектакли, покорили международните сцени и фестивали.

Снимка: viafest.org

Откриването на тазгодишното издание ще бъде на 2 юни в Сатиричния театър с необичайното

документално представление, създадено в разгара на ковид

пандемията – „Моят славен живот с баба“. Автор, режисьор и изпълнител е Ласло Гандьор. Спектакълът включва кадри и с неговата 97-годишна баба, преживяла Холокоста и комунизма. Двамата създават трогателен театрален дует за общуването между поколенията, което може да лекува травми на душата.  Спектакълът е отличен вече с няколко награди. Сред тях е и тази за най-добро независимо театрално и за най-добро иновативно представление в Унгария.

На 7 юни в Сатиричния театър ще гостува

един от най-известните фламенко изпълнители – Едуардо Гереро,

познат на публиката от своето гостуване на Световен театър в София през 2017 г. Най-новият му спектакъл „Морски фар“ представя различни стилове на испанския танц и е вдъхновен от поетичния образ на фара.

Познат от хитовите сериали „Шерлок“ и „Флийбег“, Андрю Скот е британската филмова и театрална звезда с най-много награди и номинации за 2023 г., включително и номинацията за „Оскар“ 2024 за главна мъжка роля за „Всички сме непознати“. Изпълнението му на „Вуйчо Ваньо“ е част от програмата на Световен театър в София с прожекции на NT Live на 13 и 15 юни в Дом на киното. Версията на знаменитата пиеса на Чехов вече има няколко награди, сред които и „Оливие“ за най-добра адаптация.

Само на 1 юли ще може да бъде видян най-новият спектакъл на Тимофей Кулябин, който напусна Русия след началото на войната с Украйна, като жест на съпротива срещу политиката на Кремъл. Всички негови постановки в Русия са вече официално отменени поради антивоенната му позиция. „Страх и отчаяние в третата империя“ е фокусирана върху

жестокостта на властта и възхода на един тоталитарен режим,

Кулябин бе представен пред българската публика именно през платформата Световен театър в София преди години. Тогава за първи път бяха показани на киноекран неговите „Три сестри“ на Театър „Червен факел“ – Новосибирск. Последва среща на Кулябин с българската публика на сцената на Народния театър с интерпретацията му на Ибсеновата „Нора“. Обявяването на следващия театрален проект на режисьора с трупата на Народния театър също не закъсня.

На 2 юли в Театър „Българска армия“ ще бъде представена китайската традиционна опера кунцю със „Среща сред цъфналите праскови“. Този сценичен жанр е

на повече от 600 години и е прародител на пекинската опера,

известна из целия свят като емблема на източните театрални традиции. Гостуването на Шанхайската трупа за опера кунцю се осъществява по повод на 75 години от установяването на дипломатически отношения между Китай и България.

Снимка: viafest.org

Един от

най-значимите източноевропейски режисьори

за последните десетилетия – литовецът Оскарас Коршуновас, познат на българската публика благодарение на платформата Световен театър в София, ще представи в София своята версия на „Отело“ на Шекспир. Политически, провокативен и необичаен, спектакълът пристига в София след успешни представяния на Авиньонския фестивал, Temporada Alta в Испания, Шекспировия фестивал в Крайова, Румъния и др. Спектаклите на Коршуновас гостуват из европейските театрални форуми в продължение на три десетилетия. Още с първия си спектакъл в литовската Музикална академия е поканен на Единбургския фестивал, където печели наградата „Фриндж Фърст“. Последват още отличия. През 2006 г. му е връчена и Европейската театрална награда „Нови театрални форми“. Международният успех и многобройните турнета на неговите спектакли му позволяват да основе през 1998 г. във Вилнюс театър „Оскарас Коршуновас“. Очаква се тази година

Коршуновас да започне репетиции в Народен театър „Иван Вазов“.

 На сайта на платформата viafest.org ще можете да гледате онлайн със свободен достъп още една постановка на големия режисьор – неговата легендарна „Чайка“ от А. П. Чехов (от 4 юни, 19 ч. до 7 юни, 19 ч.). Отново онлайн ще се представи и успешния спектакъл на Галин Стоев Стоев „Двойното непостоянство“ от Пиер дьо Мариво, реализиран в театъра в Тулуза (от 3 юни, 19 ч. до 6 юни, 19 ч.).

Билети можете да откриете на касите и сайтовете на театрите домакини.  За спектаклите в Народен театър те ще бъдат налични за покупка от 15 май.

Актуално

Избрано за вас