„Тартюф“ – зрелищен, провокативен и с премиера в Плевенския театър през декември

Плакат: Николай Димитров

„Тартюф“ – зрелищен, провокативен и с премиера в Плевенския театър през декември

Плакат: Николай Димитров
Сподели

За първи път в новата история на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, Плевен се поставя емблематичната пиеса „Тартюф“ на Жан-Батист Поклен Молиер. С премиерните дати на 14 и 20 декември новото заглавие на Плевенския театър ще заяви мощно и зрелищно присъствието си на националната театрална карта.

Зад мащабния проект стои вече доказалият се в годините тандем на режисьора Крис Шарков и сценографа Никола Тороманов – Фичо, подкрепени от авторската музика на композитора Асен Аврамов, мултимедията на Петко Танчев и превода и сценичен вариант на Димитър Кабаков.

Кой е Тартюф? Измамник ли е, познатият от учебниците

лицемер чревоугодник,

роден преди 350 години, или наш съвременник? Наше отражение ли е, или е неизбежният придружител на човека?

„Тартюф“ на Крис Шарков е една неочаквана и провокативна режисьорска версия на пиесата, заради която някога Молиер е принуден три пъти да я пренапише, за да бъде допусната на сцена. Под натиска на обиденото духовенство Молиер преобръща образа на Тартюф от лъже-духовник, който ограбва благочестивото семейство на лековерния Оргон, в светски сериен измамник, наказан магически на финала от ръката на Краля. Тези обрати в генезиса на пиесата вероятно са и в основата на хилядите тълкувания и до днес на „Тартюф“.

Разделете се с познатите клишета, те никого не изненадват! Наричана „най-мрачната комедия“, за над три века художествен живот, „Тартюф“ винаги е била обект на стотици интерпретации. От комедия на нравите, през политическата сатира и разтърсващата семейна драма, всяка епоха поставя своите големи въпроси върху нея.

В режисьорския прочит на „Тартюф“ на Крис Шарков са втъкани фрагменти от Стария Завет и „Теорема“ на Пиер Паоло Пазолини. Спектакълът започва с историята на Иона от Стария Завет, който

избягвайки от поръчението да проповядва,

е погълнат от кит и живее в него три дни и три нощи. И ето, че Иона/Тартюф е изхвърлен на брега и приет в дома на Оргон. Какво следва?

Мистериозен гост заживява в дома на заможно буржоазно семейство и скоро това преобръща живота на всички обитатели на дома. Дали през влюбване, или чрез отричане – всички те са обсебени от Тартюф. Но лицемер ли е Тартюф, познатият измамник ли е, или е отражение на бесовете на обществото ни, заместило вярата с илюзии?

„Тартюф“ е текст, който сякаш е излязъл извън автора си  споделя режисьорът Крис Шарков. Това не е просто моралите, фарс за измамник, а история за един човек, който идва отникъде и отива наникъде. Не се занимаваме с Тартюф, какъвто познаваме, а с Тартюф от когото имаме нужда, защото той е нашето огледало. Ние ще се вгледаме не в измамника Тартюф, а в хората, които са измамени. Той ли ги променя, или те него?“

Тартюф пада като камък в блатото на потиснатите желания на семейство Оргон. Това довежда до

океан от страсти, съмнения

и неочаквана жестокост. Единственият възможен финал е жертвоприношението!

Тази разтърсваща версия на Крис Шарков сценично се реализира чрез зрелищната визуална среда на сценографа Никола Тороманов – Фичо, която със своя творчески замах ще изненада българската публика.

„Тартюф“ е петият театрален проект на тандема Крис Шарков и Никола Тороманов– Фичо. През 2019 г. „Дивата патица“ от Х. Ибсен, Народен театър, получава награда ИКАР за сценография и две номинация за най-добра режисура и за водеща женска роля (Ани Пападопулу). През 2019 г. отново са заедно в спектакъла „Сцени от един семеен живот“ от Ингмар Берман, Малък градски театър-София. През 2022 г. създават спектаклите „Лулу“ от Франк Ведекинд – Театър „София“ и „Частици жена“ от Ката Вебер – Народен театър „Иван Вазов“ с награда АСКЕЕР 2023 г. за най-добра поддържаща роля на Мария Каварджикова и две номинации за най-добър спектакъл и най-добра режисура.

През 2023 г. спектакълът на режисьора Крис Шарков „Непоносимо дълги прегръдки“ от Иван Вирипаев, „Топлоцентрала“,София, получава две номинации АСКЕЕР 2023 за най-добър режисьор и за най-добра поддържаща роля (Мартин Димитров).

„Тартюф“ е вторият спектакъл на режисьора Крис Шарков на сцената на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“. През 2014г. поставя „Народен враг“ от Х. Ибсен. Завършил през 2009 г. театрална режисура в класа на проф. Красимир Спасов, в годините Крис Шарков е поставял

както на независимата сцена, така и в държавните театри на Плевен, Пловдив, Варна, Ловеч и др.

Днес той е един от най-номинираните и награждавани режисьори, доказал се като творец с оригиналния си и задълбочен почерк.

В ролята на Тартюф е Антъни Пенев. Участват още Адриан Филипов – Оргон; Боряна Маноилова – гост – в ролята на Елмира; Валентин Василев – Валер; Делян Илиев – Клеант; Мариан Дулчев – Дамис; Надя Дердерян – Дорина; Теона Димова – Мариана

Плакат – Николай Димитров

Актуално

Избрано за вас