Пловдив става „Сцена на кръстопът“ през септември

Снимка: PR Team

Пловдив става „Сцена на кръстопът“ през септември

Снимка: PR Team
Сподели

Есенният международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът” се завръща с 20 представления и богата съпътстваща програма от  10 до 21 септември  на сцената на Пловдивския драматичен театър.

„Нашата програма вече е готова и продажбите ще започнат от 1 юли. Публиката ни ще има възможността да избира. Направена е така, че да има изключително разнообразие от заглавия, да е пъстра, да събере забележителни актьори”, каза програмният директор на „Сцената” Росица Обрешкова. Кръстю Кръстев се завръща като директор на фестивала.

„Програмата наистина е много интересна. Обърнали сме специално внимание на представления, които

се явяват знаци в театралната карта на България“ ,

разказа той.

Кръстев очерта и силното международно присъствие на трупи от Украйна, Гърция и Националния театър на Унгария.

„Гостуването на колегите от Будапеща ще бъде едно от най-важните събития, които ще се случват на театралната сцена в България през тази година“, подчерта той.

В програмата са заложени и няколко специални събития. Фестивалът ще отбележи 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов със спектакъла „Когато светът беше шарен“ на Драматичен театър-Търговище.

„Празнуваме Татяна Лолова“ ще е поредица от събития –

представяне на книга, малък спектакъл и изложба, по повод 90 години от рождението на великата актриса. Диан Никифоров пък ще представи книгата си „Олимпийци“, на която ще присъстват всички живи големи шампиони. Традиционната вече кръгла маса е на тема „Европейски театър на кръстопът“.

„Програмата е пъстър калейдоскоп както от знакови представления от България, така и от разнообразни събития в съпътстващата програма. Ще поканим на театър цялото семейство. Ще има уъркшоп за помощник-режисьори, както и кафе срещи с популярни актьори“, обяви и директорът на Драматичния театър Сюзанна Арутюнян-Василевска.

Специален гост на пресконференцията бе и петият син на Чарли Чаплин – Юджийн. Той разказа, че идеята за музикалния спектакъл Chaplin Pianissimo, се е родила по време на пандемията, когато го

помолили да направи музиката на баща си

за изпълнение от две пиана. Докато работел, решил, че е добра идея да разказва истории между музикалните изпълнения.

„Задават ми много въпроси – как работеше баща ти, как композираше. Този спектакъл е разказ за Чаплин и неговата музика. Невероятно  е, че Чаплин е бил свидетел на 20.век. Музиката му е вдъхновена от това, което се е случвало около него. Така че за тези, които искат да знаят как се зараждат филмите и музиката му, ще  им бъде интересно”, каза Чаплин. За спектакъла са селектирани най-популярните музикални теми от филмите на великия комик, чието творчество може да захрани поне още няколко поредици от концерти.

Chaplin Pianissimo продължава своето пътуване към Варна, където ще гостува  на 15 юни в рамките на програмата „Интермецо“, част от фестивала „Варненско лято“.

Актуално

Избрано за вас