„Тортила флет“ по Стайнбек стартира юбилейния 60-и сезон на Театър 199

Снимка: Иван Дончев

„Тортила флет“ по Стайнбек стартира юбилейния 60-и сезон на Театър 199

Снимка: Иван Дончев
Сподели

„Тортила флет“ е първата премиера в юбилейния 60-и сезон на Театър 199 „Валентин Стойчев“. Тя ще се състои на 28 септември от 20.00 ч. в театъра. Спектакълът е създаден по мотиви от едноименния роман на Джон Стайнбек в партньорство с Театър „Кредо“.

Снимка: Иван Дончев

Автор на сценичната адаптация и режисьор на спектакъла е Нина Димитрова. Тя е позната на зрителите у нас и по света със знаковите си спектакли „Шинел“ по Гогол, „Каквото направи дядо, все е хубаво“ по Андерсен, „РевизорЪт“ по Гогол и „Дневникът на един луд“ по Гогол. С тях през 2015 година

беше отбелязана 50-годишнината на Театър 199 „Валентин Стойчев“.

Сценографията на спектакъла е дело на Юлияна Войкова-Найман и Нина Димитрова. Автор на костюмите е Юлияна Войкова-Найман. Художник-изпълнител е Мартин Кирилов. В спектакъла участват артистите Денис Хаят, Венцеслав Димитров, Живко Джуранов, Тодор Лазаров, Ангел Калев и Ивелин Николов.

Снимка: Иван Дончев

Спектакълът на Нина Димитрова ни пренася в 20-те години на миналия век на калифорнийския бряг на Америка, в бедняшкия квартал „Тортила флет“ на град Монтерей. В този маргинален квартал, кацнал на хълма над града, неопетнени от меркантилния търговски дух на Америка, живеят потомците на старите обитатели по тези земи – паисаносите, в чиито жили

„кипи гореща смесица от индианска, мексиканска и испанска кръв“.

В квартал „Тортила флет“ кънтят шумните наздравици на Дани и неговите приятели. Те са очарователни скитници, виртуозни дребни мошеници, ловки крадци и страстни любители на виното, жените и приключенията. Никой по-добре от тези безгрижни безделници не знае цената на галон вино и секрета на неподправеното щастие:

„Любов, побоища и малко вино и човек винаги е млад и щастлив“.
Снимка: Иван Дончев

Въпреки трудностите на живота, тези простодушни „деца на земята“ умеят да се радват на малкото, което с кражба или чар изтръгват от „недружелюбния свят“ и са солидарни в едно. Не си струва да се притесняваш за дребни неуредици като липса на пари и покрив над главата, щом имаш уютна бърлога в гората, а редом с теб е верен приятел, с когото можеш да изпиеш галон вино. Това е тяхната простичка философия –

приятелството и свободата са по-ценни от парите и притежанието.

Тази философия Нина Димитрова подлага на изпитание в своя спектакъл „Тортила флет“.

Снимка: Иван Дончев

„С моя спектакъл вдигам наздравица за неопитомените хора. За скитниците със студени крака и горещи сърца, които умеят да живеят напук на „печалната реалност“ на парите и притежанието и я гледат през дъното на бутилка вино от висотата на хълма над Монтерей, от квартал „Тортила флет“, казва Нина Димитрова.

Работата по създаването на спектакъла „Тортила флет“ започва през 2021 година

в „Творческата Кредо Лаборатория“ на създадения и ръководен от Нина Димитрова Театър „Кредо“. Там режисьорката обучава 27 млади артисти, които въвежда в причудливия, противоречив и изпълнен с радост и мистична скръб свят на романа „Тортила флет“. С избраните от лабораторията шестима артисти осъществява спектакъла, който след три години скитничество и битки с „печалната реалност“ за право на съществуване, стига до премиерата си в Театър 199.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас