Трима млади актьори ни показват за какво сме „лЕко закъснели“

Снимка: Art portal

Трима млади актьори ни показват за какво сме „лЕко закъснели“

Снимка: Art portal
Сподели

Случвало ли ви се е да сте закъснели за някъде, ама никак да не бързате? Време винаги има. Сигурно това си казвате. Да, ама не. Земята никого не чака, нейното време е ценно, тя никога не спира. Защо тогава ние сме тези, които се бавим и как можем да влезем в нейното темпо?

Снимка: Art Portal

Отговор на тези въпроси дават трима млади актьори в едно вълнуващо и интерактивно представление, което се проведе във вторник вечер (30.07) в Топлоцентрала. Играта интегрира две утвърдени европейски практики – методологията на Центъра за социален и обществен театър (SCT Centre) и Театър на колела (Mulino ad Arte). Тандемът Иван Станчев, Михаил Сървански и Веселин  Петров се постараха да представят противоречивата тема за екологията по един развлекателен и забавен за хората начин, като в същото време ги информира за любопитни факти, свързани с грижата за природата.

В началото на събитието публиката беше разделена на два отбора – Оранжевите слонове и Мъчните мишки, които се впуснаха във вълнуваща надпревара от знания за природата. Те имаха възможността да хвърлят зарче и да избират между 5 категории, отговарящи на цветовете жълто, синьо червено, оранжево, зелено.

Снимка: Foundation for Entrepreneurship, Culture and Education
В следващите няколко абзаца ще ви разкажа какви изненади криеше всяка една от тях.
Жълто – Познаване на известни личности

В тази категория водещият прочита информация за някоя известна личност, независимо българска или чуждестранна, която е оставила своя принос в екологичния преход. Сред добрите примери бяха тенисистката Магдалена Малеева, певицата Били Айлиш, актрисата Джулия Робъртс и много други.

Червено – Сцени от бита на Христо, по известен като Ици
Снимка: FECE

Този импровизиран скеч ни прави свидетели на живота на Ици и неговата съпруга, които са решили да водят природосъобразен начин на живот. Представлението ни допуска до техния бит и предизвикателствата, пред които се изправят в стремежа си за по-добър живот. Естествено, това не може да се случи и без някои комични ситуации, които гарантират на публиката толкова смях, че и до сълзи може да се стигне.

Синьо – Знаете ли, че… сцени от живота на двама майстори

На сцената в Топлоцентрала се запознахме и с двама майстори – един по-опитен и друг, негов чирак. В поредица от хумористични скечове научават интересни факти за това какви са алтернативите за едно по-екологично строителство в бъдеще, кога и дали ще бъде възможно то в България.

Зелено – Интервютата на Шумен Тихов
Снимка: FECE

Разбира се, събитие от такъв мащаб не може да мине и без присъствието на медиите и по-специално звездата на вечерта – репортерът Шумен Тихов. Той проведе интервюта с едни от най-влиятелните актьори на нашата планета, част от тях герои, други пък злодеи в нашата обща кинопродукция. На провокативните въпроси на журналиста отговаряха глобалното затопляне, пластмасата, ветрогенераторът и много други.

Оранжево – Въпроси, свързани с екологията
Снимка: FECE

Това, което поизпоти участниците, беше нелеката викторина с въпроси в сферата на екологията, които затрудниха и двата отбора. Може би това е целта – да осъзнаем колко малко всъщност знаем по тази тема и колко сме закъснели. Това задвижва любопитството ни в правилна посока.

Като казах задвижи….

На сцената беше поставено едно колело, но не от тези, които карате в парка през уикенда, а специално създадено такова да генерира електроенергия. Както споменават и самите организатори, това е бъдещето на енергийния преход в сценичните изкуства. Кой знае?

След време така може да се захрани и цяло театрално представление.
Събитието се организира в партньорство с Европейският проект Green E.Th.I.Cs – Green Experience Through Theatre Inspiring Communities, който цели с помощта на редица културни инициативи да повиши осведомеността за климатичните промени чрез средствата на сценичните изкуства и стимулиране на критичното мислене и проактивността по отношение на Европейския зелен пакт.
Снимка: FECE
Фондация за предприемачество, култура и образование (ФПКО) е артистичен партньор по проекта Green E.Th.I.Cs, който е съфинансиран по програма „Творческа Европа“ и Национален фонд „Култура“. Той се осъществява в сътрудничество с 18 партньори от 12 европейски държави, сред които България, Германия, Гърция, Испания, Италия (водещ партньор), Латвия, Нидерландия, Полша, Португалия, Сърбия, Унгария и Швеция.
За останалите закъснели също има една последна спирка. На 1-ви август в Kino Cabana спектакълът „лЕко закъснели“ще се проведе за втори път. Всичко започва в 20:00 часа.
Не закъснявайте!

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас