Топ 10 приказки на Братя Грим, които трябва да знаете

Снимка: hotzxgirl.com

Топ 10 приказки на Братя Грим, които трябва да знаете

Снимка: hotzxgirl.com
Сподели

Какво стои зад историите вдъхновили приказките на любимите ни Братя Грим от немски произход? Техните класики се превръщат в поучителни истории за различни деца и възрастни по света. Якоб Лудвиг Карл Грим е роден на 4.01.1785г., а Вилхелм Карл Грим – на днешната дата 24.02. 1786г.

10. „Елфите и обущарят“

Смята се, че тази приказка вдъхновява серии на класиката „Хари Потър“. Сюжетът разказва за обущар, който работи в своето ателие с помощта на елфи. Тази история е поучителна за децата, защото показва колко е важно търпението и усилената работа, за да постигаме резултати.

Снимка: charliefoxsigns.co.uk
9. Рапунцел“

Историята за принцесата с най-дългата коса е повод за много екранизации. Но знаем ли какво означава думата Рапунцел? – Така в се  наричат корените на пащърнак или репички, може би сравнението и символът идват от дълбоките корени на растението и дългата коса на красивото момиче. В най-известната адаптация на приказката във филма на „Дисни“, историята разказва за изгубена, млада принцеса с вълшебна дълга руса коса, която копнее да напусне уединената си кула. Против желанието на майка си, тя приема помощта на един натрапник, който да ѝ покаже света, който никога не е виждала.

Снимка: pookpress.co
8. Бременските музиканти“

Сведения твърдят, че историята за музикалните животни – петел, куче, котка и магаре идват от Индия. Вярвало се е, че там животните наистина имат усет към музиката и могат да я създават. В сюжета героите от приказката на Братя Грим, Бременските музиканти, са имали желание да отидат до град Бремен, разположен на река Везер. Дали успяват? – Ще разберете като прочетете приказката. Но те завинаги са увековечени с красива статуя в центъра на немския град.

7. Снежанка и седемте джуджета“

Немският учен Екхард Сандер разкрива, че историята за красивата принцеса, отровена от мащехата си, може да се основава на действителен случай с личността Маргарет фон Валдек, немска графиня, дъщеря на Филип IV. Тя се влюбва в испански принц, когото родителите ѝ не одобряват, след което умира на 21 г. при мистериозни обстоятелства. Може би отровна ябълка? Отровната ябълка също сочи към следа от реалния живот, като се смята, че Братя Грим са я взаимствали от история за един дядо, който дал отровни ябълки на деца, за които твърдял, че крадат неговите ябълки. Приказката, написана през 1812 г. е вдъхновила много филми – анимационни и игрални.

6. Жабокът принц“

Една красива приказка за възтържествуването на любовта и добрината. Много отдавна, в едно далечно царство, живял мъдър и благочестив цар, когото хората много обичали и тачели. Той имал шест красиви дъщери…Така започва историята, в която красивата принцеса се среща с грозния жабок и открива, че на всяко сторено добро, трябва да се отвърне с добро.

Снимка: youtube.com
5. Кралят на Златната планина

Търговец с малък син и дъщеря губи всичко, освен една нива. Разхождайки се около тази нива, той среща едно джудже, което му обещава да го направи богат, ако след дванадесет години донесе първото нещо, което се отърка в крака му, когато се прибере у дома.

4. Пратеник на смъртта

В тази приказка главният герой е смъртта. Тя се сблъсква с гигант и е жестоко пребита. Млад мъж ѝ помага да се възстанови, а тя му обещава, че за благодарност, когато дойде време за неговата смърт ще изпрати предварително пратеници, които да предупредят младежа за смъртта му. Много години по-късно мъжът, който вече не е млад, е изненадан, когато смъртта идва за него. Мъжът се оплаква на самата нея, че тя не е изпратила предварително пратеници да го предупредят, както е обещала. Но тя изтъква, че той е получил пратеници: болестите, признаците на стареене и съня.

3. Пъстрият гайдар на Хамелин“

Хората понякога го бъркат със супергерой, придворен шут или Робин Худ. Този герой на Братя Грим обещава да спаси немския град Хамелин от плъхове и мишки, като за тази цел използва специален музикален инструмент. В момента, в който засвирва на него всички мишки и плъхове излизат от своите скривалища и започват да се събират около него. Героят е с впечатляваща външност от червена цилиндрична шапка и дълго червено наметало, които напомнят за магичните му способности.

Снимка: freebooksreviews.com
2. Румпелщилцкхен“

Посветена на герой от немския фолклор, тази приказка се превръща в история за една красива девойка, която става кралица и малко лошо дяволче Румпелщилцкхен, което иска да ѝ отмъкне първата рожба. Приказката е преразказана и на много други езици, често с пълна промяна на името на главния персонаж. Във Великобритания той е известен като Том Тит Тот, в Швеция като Пероншафт, в Словакия като Мартинко Клингач, а в Нидерландия като Репелстелше. Евреите го наричат Ооз’Ли Гооц’Ле, а арабите Joaidane. Най-ранното писмено споменаване на Румпелщилцхен е от 1577 г. в сатирата „Geschichtklitterung“ на Йохан Фишарт, свободна интепретация на „Гаргантюа и Пантагрюел“ на Франсоа Рабле. В тази приказка на Братя Грим отново доброто побеждава, но финалът за самия герой Румпелщилцкхен не е щастлив.

Снимка: knizhen-pazar.net
1. „Хензел и Гретел

Сюжетът представя историята на братчето и сестричето – Хензел и Гретел, които са изоставени от семейството си в гората, защото майка им и баща им не могат да се грижат за тях. Лутайки се в гората, те откриват красива къща, направена от лакомства, където живее зла вещица, която ги примамва да останат при нея, като Гретел прави своя робиня, докато угоява Хензел, за да го хвърли в пещта. В крайна сметка братчето и сестричето надхитряват вещицата.

Самата приказка е социално ангажирана история към времето, за което е написана, защото пресъздава суровите нрави през Средновековието, когато в бедните райони е имало случаи да се изоставят деца, защото родителите не са били в състояние да ги изхранят. Освен, че е оживявала на хиляди театрални сцени по света, и че е пресъздадена в десетки анимации, тази приказка на Братя Грим се превръща и във вдъхновение за хорър филм, който е озаглавен „Гретел и Хензел“. Във филма звездата от „То“ София Лилис влиза в ролята на младото момиче Гретел, която в случая е по- голяма на години от Хензел.

Актуално

Избрано за вас