Топлоцентрала става домакин на три фестивала за изкуства

Снимка: 8pm

Топлоцентрала става домакин на три фестивала за изкуства

Снимка: 8pm
Сподели

Месец октомври идва с три фестивала, богата музикална програма и премиери на сцената на „Топлоцентрала“. В продължение на четири седмици регионалният център за съвременно изкуство ще се превърне в пресечна точка на най-интересните артистични събития в столицата, които ще докосват, провокират и забавляват публиката.

Три популярни фестивала се срещат на една локация,

за да направят есента по-интересна от всякога. От 10 октомври РЦСИ „Топлоцентрала“ ще посрещне „Цирколюция! Мини Арт Фест 13“ и „14-и АСТ Фестивал за свободен театър“. Събитията са част от платформата 3XPER1ENCE, която тази година ще представи общо четири международни фестивала на различни локации в София.

„Цирколюция“ е единственият по рода си фестивал в България за съвременен цирк,

спектакли на открито и циркови работилници, включващ професионален форум – „Дебат за цирка”. „АСТ Фестивал за свободен театър“ за четиринадесети път ще бъде витрина на свободната сцена на София. Седмото изкуство, представено в лицето на кино-литературния фестивал Cinelibri 2024 ще представи още една гледна точка – този път, през погледа на световно признати режисьори и нови филмови заглавия. От 20 октомври зрителите ще видят на голям екран в „Топлоцентрала“„Закуска в Тифани“ (20.10.), „Емилия Перез“ (21.10.) и „Майстора и Маргарита“ (27.10.).

Снимка: 8pm

Предстоящият афиш включва богата музикална програма, която обединява творци от цял свят, започвайки от алтернативното звучене, за да стигне до горещото фламенко. На 3 октомври ще бъде представен музикалният проект на Любомир Брашненков и Ангел Додов – Saturated Pixels.

Артистите експериментират с електронен звук и акустични инструменти

на фона на впечатляващи визии и преливащи се картини, дело на художниците Спартак Йорданов и Ралица Тонева. Вечерната програма ще представи в Зала 2 концерта „Септет“ (03.10) – уникална комбинация между барокова и джаз музика, изпълнена в симбиоза от класически и джаз музиканти. На 4 октомври по време на аудио-визуалния концерт „Водопади“, известният френски артист Франк Вигру ще създаде поток от пиксели и звук в комбинация с необикновено звучене на сцената.

На 25 октомври публиката ще види на сцената Caliberty Live. Фламенко в изпълнение на виртуозния китарист Хуан Гомес-Чикуело ще ускори пулса на 30 октомври. Месецът ще приключи със спектакъла с народна музика „Стих и хор“ в изпълнения на фолклорния ансамбъл Шевица на 31 октомври.

Снимка: 8pm

Изпълнителските изкуства ще бъдат представени в лицето на нови интригуващи продукции на сцената на „Топлоцентрала“. Социалният проект „Интуиция“ (09.10.) ще разгледа непознати аспекти на аутизма, които се дължат на различните начини на комуникация на хората с аутистични разстройства. Съвременната украинска танцова платформа гостува у нас с три спектакъла на млади хореографи, които зрителите ще имат възможност да видят в три поредни дни – „Dance Macabre. Безсмъртният танц“ (24.10.), „Следи“ (25.10.) и „Отражения“ (26.10.). Спектаклите търсят връзката между танца, физическия театър и музиката, пренасяйки публиката в един причудлив свят.

В програмата остават и още любими заглавия присъстващи в календара на центъра от началото на годината.

Снимка: 8pm

През октомври Галерия Куб, част от „Топлоцентрала“, ще представи самостоятелната изложба на Боряна Венциславова: „Вода, следвай ни“/Water walk with us. От 27.09 – 31.10.2024. изложбеният проект ще засегне теми като взаимовръзките между изкуство и попкултура, политика и общество и тяхното влияние върху нашето възприятие, памет и съществуване, провокирани от директната конфронтация с дивата природа. Куратор на изложбата е Владия Михайлова.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас