Учени откриха къде е починал Октавиан Август

Снимка: LEEMAGE/CORBIS/GETTY IMAGES

Учени откриха къде е починал Октавиан Август

Снимка: LEEMAGE/CORBIS/GETTY IMAGES
Сподели

Археолози твърдят, че може би са открили мястото на смъртта на основателя на Римската империя в Южна Италия. При разкопките, проведени от изследователи от Токийския университет в северното подножие на Везувий, е открита част от сграда. Смята се, че тя е била използвана от Октавиан Август, първия император на Рим. Той е управлявал от 27 г. пр.н.е. до смъртта си на 75-годишна възраст през 14 г. след Христа, съобщи Newsweek.

Исторически източници сочат, че

Август е починал във вила от северната страна на Везувий

и че тази сграда впоследствие е служила за мемориален комплекс в негова чест. Местоположението на вилата все още не е окончателно установено.

През 30-те години на ХХ в. изследователи откриват останките на римска вила, за която първоначално се предполага, че е на Август. Вулканът изригва през 79 г. от н.е.,

унищожавайки римските градове Помпей, Херкулан

и няколко други селища.

Проектът за разкопки на Токийския университет установи, че тази сграда датира не по-далеч от втори век след Христа.

При последните разкопки, проведени през 2023 г. от японските изследователи, са открити доказателства за сграда от по-ранен период под постройката от II век. Токийските изследователи смятат, че именно тази по-ранна сграда е мястото, където е починал Август.

Радиовъглеродното датиране и анализът на вулканичната пемза, покриваща по-ранната сграда, показват, че тя все още е функционирала през първата половина на I в. от н.е. – и че е била погребана от вулканичен материал от изригването на Везувий през 79 г. от н.е.

Това е първият случай, когато от северната страна на Везувий са открити доказателства за сграда, която хронологически съвпада с вилата на Август.

В руните на сградата археолозите

идентифицират структура, подобна на пещ –

вероятно свързана с някакъв вид баня, предаде БГНЕС. Датирането на въглищата от постройката показва, че вилата е била обитавана през първата половина на I век. Пещта е престанала да се използва в определен момент след смъртта на Август. Това е в съответствие с описанията в историческата литература, в които подробно са описва как вилата му не е използвана след смъртта на императора.

Макар че последните резултати предоставят значителни улики, ще са необходими още изследвания преди местоположението на вилата на императора да бъде окончателно определено. Въпреки това – неотдавнашните открития оспорват общоприетото схващане, че северното подножие на Везувий е претърпяло само незначителни щети от изригването през 79 г. пр.н.е.

Актуално

Избрано за вас