Учени откриха следи от непозната цивилизация

Снимка: Хосе Мигел Перес-Гомес

Учени откриха следи от непозната цивилизация

Снимка: Хосе Мигел Перес-Гомес
Сподели

Скално изкуство на 4000 години откриха археолози в югоизточната част на Венецуела. При разкопки учените от университета „Симон Боливар“ са попаднали на около 20 скали, издълбани с пиктограми и петроглифи. Според специалисти това са следи от непозната досега цивилизация, пише „Live Science“.

В скалното изкуство се „разчитат“ геометрични фигури – линии, звезди, цели редове с кръстчета, както и изображения на листа и хора. Пиктограмите са създадени с червен пигмент. Петроглифите представляват издълбани форми, тематично съвпадащи с нарисуваните такива.

Изображенията наподобяват скално изкуство, описано в Бразилия, Колумбия и Гвиана. Смята се, че новооткритите форми са свидетелство за възхода на културна група, неизвестна до този момент на археолозите. Интригуващото е, че изследванията, направени в региона до този момент,

не дават сигнал за човешко присъствие в описания период,

което отваря вратата за хипотезата, че изображенията са оставени от непозната досега цивилизация. Според една от теориите въпросната общност се е зародила в днешна Венецуела. След това се е разселила към Амазония, Гвиана и дори южна Колумбия, където са регистрирани другите примери за скално изкуство.

Въпреки че се разпознават отделни фигури, така и не става ясно какъв е бил контекстът на създаването им. Най-вероятно древните хора са се вдъхновявали от ежедневието си и са

изобразявали сцени, свързани с раждане, болести, природа и лов.

„Почти невъзможно е да знаем какво се е въртяло в главите на хората преди толкова много хиляди години – коментира ръководителят на разкопките Хосе Мигел Перес-Гомес. – Но със сигурност знаците са имали ритуално значение”.

При археологическите разкопки в националния парк Канайма са открити още керамични и каменни инструменти. Възможно е някои от тях да са били използвани от творците на скалното изкуство. Очакванията на изследователите са, че паркът ще разкрие още значими археологически находки, които да дадат повече яснота за потенциалната нова цивилизация.

Все още не са направени необходимите тестове, за да се определи точната възраст на скалното изкуство, но подобни фигури в Бразилия са били датирани отпреди 4000 години. Перес-Гомес допуска, че е възможно откритието дори да предшества познатите примери.

Актуално

Избрано за вас