Учени тръгват по стъпките на изчезнала цивилизация

Снимка: Pixabay

Учени тръгват по стъпките на изчезнала цивилизация

Снимка: Pixabay
Сподели

Испански учени търсят следи от изчезналата цивилизация на древния град-държава Тартес, съобщи АФП. Специалистите по история на Античността смятат, че това е най-старата цивилизация в Западна Европа.

Три хиляди години след възникването на цивилизацията на Тартес на Иберийския полуостров тайните на древната култура започват постепенно да се разкриват.

„Подреждаме парчетата от пъзела“, коментира археологът Себастиан Селестино, член на съвета за научни изследвания в Испания. Той е начело на разкопките, които се провеждат от 2015 г. в Турунело, Югозападна Испания. Именно там през миналата година

бяха намерени пет скулптури,

представящи лица. „Това е първият път, в който намираме изображения на лица в отлично състояние“, коментира Селестино, цитиран от БТА.

Цивилизацията на Тартес е плод на взаимодействието между културата на иберийското население и заселници от Финикия и Гърция. Разцветът ѝ е между IX и V век пр. Хр. в Западна Андалусия и Южна Португалия. Споменава се в съчиненията на Херодот и Плиний Стари. 

Има много

митове, свързани с Тартес,

подобно на тези около Атлантида, казва Естер Родригес, която е част от екипа учени, занимаващ се с разкопките.

Археологически разкрития от 1958 г. близо до Севиля са първите доказателства за съществуването на древния град-държава Тартес, припомня АФП.

Според Родригес съвременните разкопки потвърждават съществуването на процъфтяваща цивилизация, използваща ресурсите от метал в региона.

Актуално

Избрано за вас