ЮНЕСКО пази културните съкровища от глобални кризи, изпраща ги на Луната

Снимка: ispace

ЮНЕСКО пази културните съкровища от глобални кризи, изпраща ги на Луната

Снимка: ispace
Сподели

ЮНЕСКО обяви мисията си за защита на световните езици и културни съкровища, които ще бъдат транспортирани на лунната повърхност с японския модул Hakuto-R. Той ще бъде пратен на Луната от частната компания „ispacе“, съобщава световната организация в сайта си.

Информация за културните артефакти се записва на специален „диск с памет”, разработен от ЮНЕСКО съвместно с платформа за иновации, базирана в Калифорния. На него ще бъде качен преамбюлът на организацията, преведен на 275 езика, както и информация за достиженията на цялата световна култура. Идеята е те да бъдат

съхранени за бъдещето, ако настъпи глобална катастрофа

на Земята, пише „Площад Славейков“.

„ЮНЕСКО се ангажира да запази езиковото многообразие, което представляват човешките култури, от всяка криза, която ги заплашва с унищожение в бъдеще. Оставянето им на лунната повърхност е само едно от средствата за това“, се казва в съобщението на организацията.

Лунната мисия на японската компания е планирана за края на 2024 г.

Компанията „ispace“ има за цел да разшири сферата на човешкия живот в Космоса и да създаде устойчив свят. Тя предоставя високочестотни и евтини транспортни услуги до Луната.

Първият лунен модул на японската компания бе изпратен до Луната през декември 2022 г. При опит за кацане на 25 април 2023 г. обаче той се разби заради повреда на компютърната система.

Актуално

Избрано за вас