Пускат пощенска марка по повод 100-годишнината на художника Любен Зидаров

Снимка: НХА

Пускат пощенска марка по повод 100-годишнината на художника Любен Зидаров

Снимка: НХА
Сподели

Пощенска марка „100 години от рождението на художника Любен Зидаров“ ще бъде валидирана днес, 11 декември, в галерия „Академия“. Събитието се организира от Националната художествена академия (НХА) и Министерството на транспорта и съобщенията.

Пощенската марка ще бъде пусната в употреба веднага. Изданието се допълва от малък лист, първодневен плик и специален пощенски печат. Автор на графичния дизайн е доц. д-р Ненко Атанасов, преподавател в специалност „Плакат и визуална комуникация“ в НХА, който беше излъчен като победител в проведения по-рано анонимен конкурс за пощенската марка, уточняват от НХА.

От Националната художествена академия припомнят, че

през 2022 г. Любен Зидаров бе удостоен с почетното звание „Народен художник“ на НХА.

Тържественото събитие се състоя в рамките и на фона на ретроспективната му изложба „Отсечки“, която представи произведения, създадени в период от над 70 години в областта на живописта, графиката, илюстрацията и приложния текстил, пише БТА.

Любен Зидаров е художник, автор на илюстрациите в стотици книги като „Приказки на Шехерезада“, „Български народни приказки“, „Андерсенови приказки“, „Граф Монте Кристо“, „Том Сойер“, „Принцът и просякът“, „Чичо Томовата колиба“ и много други. Създава рисуваната версия и на „Островът на съкровищата“.

Последната му илюстрирана книга е

юбилейното издание на поредицата „Хари Потър“

от издателство „Егмонт“ през 2019 г. в типичния му нестандартен стил, което провокира много противоречиви коментари.

Любен Зидаров е и

един от създателите на българския комикс

и на модерното течение в българската илюстрация. Той е и един от основателите на първото у нас илюстровано списание за деца – „Славейче“.

Получава отличието „Златен век“ на Министерството на културата, както и много други отличия за работата си.

Художникът почина в началото на тази 2023 година на 99 години.

Актуално

Избрано за вас