Варна отново ще бъде театър от 1 до 15 юни

Снимка: Facebook Varna Summer International Theatre Festival

Варна отново ще бъде театър от 1 до 15 юни

Снимка: Facebook Varna Summer International Theatre Festival
Сподели

Морската столица Варна отново ще бъде домакин на най-доброто от сценичния живот в България, както и на селекция чуждестранни продукции. Международният театрален фестивал „Варненско лято“ ще зарадва за 32-ри път професионалисти и публика в дните

от 1 до 15 юни.

28 заглавия на живо, на киноекран и онлайн обещават организаторите. По традиция те са се погрижили зрителите да видят хитовите постановки от отминалия сезон. 12 са представленията в българската селекция, които ще могат да видят гражданите и гостите на Варна.

Сред тях са отличения с „Икар“ „Хага“ на Галин Стоев (Народен театър „Иван Вазов“), както и премиерния „Племе“ на Зафир Раджаб (Театър „Българска армия“).

Програмата продължава още с „Формата на нещата“ на Максима Боева (Драматичен театър – Варна) и „Ромео и Жулиета“ на Стайко Мурджев (Драматичен театър – Пловдив).

Селекционерите са включили още моноспектаклите на Весела Бабинова и Елена Телбис „Пистолет в торнадо“ и „Prima Facie“. Публиката ще види и „Луцифер“ на Боян Арсов „Боже мой“ на Христо Мутафчиев.

Официалното откриване на „Варненско лято“ ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна, с „Великденско вино“ от Константин Илиев с режисьор Явор Гърдев.

Наред с представленията на живо, фестивалът продължава да представя

прожекции от програмата на „NT Live – най-доброто от британския театър на киноекран“.

Този път изборът е върху един от най-нашумелите спектакли на британска сцена – адаптацията на Чеховия „Вуйчо Ваньо“ специално за забележителния актьор Андрю Скот (филмите „Всички сме непознати“, „Флийбег“, „Рипли“), който демонстрира истинско майсторство в своите превъплъщения във всички седем роли от пиесата.

Онлайн

със свободен достъп

ще може да се гледа спектакълът „Двойното непостоянство“. Него Галин Стоев постави в Тулуза и получи

номинация за наградата на френските театрални критици.

В допълнение публиката ще види и „Чайка“ на латвийски режисьор Оскарас Коршуновас.

Акценти в програмата са отбелязването на 90 години от рождението на незабравимата Татяна Лолова, както и навършването на кръглата 80-годишнина на Цветана Манева – един от стожерите на театралното „Варненско лято“. Специален концерт е посветен също на театралната музика на големия композитор Кирил Дончев.

И тази година програмата ще бъде проследена от специално поканени за модула „Шоукейс“ международни програматори, критици и специалисти, а площадите на Варна ще бъдат оцветени от артистично присъствие.

Актуално