Вход свободен, работилници и прожекции ни очакват в Европейската нощ на музеите

Снимка: Европейска нощ на музеите

Вход свободен, работилници и прожекции ни очакват в Европейската нощ на музеите

Снимка: Европейска нощ на музеите
Сподели

Изложби, концерти, работилници, филми и екскурзоводски обиколки са сред събитията, които може да бъдат посетени в тазгодишното издание на Европейската нощ на музеите. През 2024 г. Европейската нощ на музеите съвпада с Международния ден на музеите – 18 май, отбелязват от Министерството на културата.

В инициативата

ще участват общо 61 държавни и общински музеи и художествени галерии

и техните филиали от 25 области в страната, които ще посрещат посетители със свободен вход, отбелязват от екипа на министерството. В София списъкът с музеи и галерии, които се включват в инициативата, включва над 50 обекта.

МУЗЕИ

Националният исторически музей (НИМ) организира „Музикална разходка във времето“ с песни на български, френски, италиански, испански език в изпълнение на Надя Тончева (глас и пиано). В програмата са включени и

тематични образователни ателиета,

както и безплатни тематични беседи. За посетителите ще бъде достъпна постоянната експозиция на НИМ, както и изложбите „Дуранкулак. 50 години археологически проучвания“ и„Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2023“. 

Националният военноисторически музей (НВИМ) се включва в инициативата „Европейска нощ на музеите“ с вход свободен за външната и постоянната хронологична експозиция, концерт и лятна киновечер под звездите.

В Националния музей „Земята и хората“ специално за нощта на музеите е подготвен концерт на тръбен орган. Освен него, посетителите ще може да разгледат всички постоянни експозиции на НМ „Земята и хората“. Временните изложби – „Умни минерали за умни телефони“, „Зелената приказка на камъка“, „,В чудния свят на конкрециите“ и „Нови постъпления 2023“, също влизат в списъка.

Жителите и гостите на София може да посетят и Националния политехнически музей. В нощта на музеите отворени ще са постоянната експозиция и временните изложби. Специално за инициативата „Европейска нощ на музеите“ са

предвидени две демонстрации

„Физика в действие – практически експерименти, които вдъхновяват и образоват“. От екипа на музея уточняват, че това събитие е с платен вход.

Посетителите на Националния археологически институт ще имат възможността да разгледат постоянната експозиция на музея и временната изложба „Българска археология 2023“ Тя представя най-интересните и впечатляващи открития и проучвания от изминалия археологически сезон.

Изложбата „Само диви“ на Антония Маринова – Crazy и откриване на ХХ Фестивал на изкуствата „Борис Христов“ са акценти в програмата на Националния музей „Борис Христов“ в събота. Ще има и

музикален маратон с млади таланти

от Нов български университет. От екипа на музея уточняват, че входът е с живо цвете за градината на „Борис Христов“. 

С три експозиции участва Националният етнографски музей при БАН. Посетителите ще може да разгледат изложбите „130 години Народен музей“, „Пътят до трапезата“ и „Бежанци“.

Националният природонаучен музей при БАН ще отвори за посетителите в събота постоянната си експозиция. Тя представя биологичното и минералогичното разнообразие на Земята, както и

единствените у нас проби от Луната

и метеоритни находки от Марс. Гостите на НПМ-БАН ще може да разгледат също временната изложба Illustratorium II на Деница Пенева. Предвидено е и специално събитие – „Опрашителите, без които не можем“. Ще има също образователни занимания за ученици с учените, „Научно кафене“ за студенти и възрастни с учените от НПМ-БАН. Посетителите ще могат да посетят и събитието „Пътуващият кошер“: любопитни срещи с медения свят на пчелите за най-малките“.

Екипът на Националния антропологичен музей при Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей – БАН е подготвил специална програма за Европейската нощ на музеите. Постоянната експозиция, както и гостуващата изложба „Богове, символи и древни знаци“ –  Регионален исторически музей – Враца, ще бъдат представени на публиката.

Националният литературен музей взема участие в инициативата с

експозициите си в къща музей „Иван Вазов“ – София,

къща музей „Пейо К. Яворов“ – София, къща музей „Петко и Пенчо Славейкови“ – София, къща музей „Никола Й. Вапцаров“ – София, и в къща музей „Емилиян Станев“ – Велико Търново.

ГАЛЕРИИ

В Софийската градска художествена галерия посетителите ще може да видят изложбите „Дечко Узунов. Съзидания. 125 години от рождението“и „Като шепот (Поетично политическо). Изложба Съвременно изкуство“. Във филиала на СГХГ – галерия „Васка Емануилова“ е изложена постоянната експозиция от скулптури на Васка Емануилова, както и изложбата „Ре/-Еволюция на жените. Смяна на ролите“. 

А в галерия-музей „Дечко Узунов“ може да бъде разгледано ателието на Дечко Узунов. В програмата е и изложбата „Дечко Узунов. Светско монументално изкуство. 125 години от рождението на художника“.

Националната галерия ще работи в Нощта на музеите. Посетителите

може да посетят филиалите „Двореца“, „Квадрат 500“,

„Музей за християнско изкуство“, „Музей на изкуството от периода на социализма“ и „Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство“.

В зала „Райко Алексиев“ на Съюза на българските художници посетителите ще видят „Петър Дочев (1934 – 2024) – живопис“. В галерията на СБХ на ул. „Шипка 6“ може да бъде посетена експозицията на Милко Божков. 

Среща с художничката Надежда Георгиева и куратора Весела Ножарова ще се проведе в „Гьоте институт“ – България. Те ще представят изложбата „Невротичният балет на красотата и разрухата“.

Изложбата на Кирил Божков „Акварелни портрети“ може да бъде разгледана в галерия „Академия“ в събота вечерта, пише БТА.

Сред галериите в София, които ще се включат в Европейската нощ на музеите, са „Аросита“, „Структура“, „Харта“, Swimming Pool, „Астри“, „Синтезис“.

Международният  ден на музеите е честван за първи път през 1978 г. Целта на празника е да се повиши информираността за ролята на музеите в обществото. Инициативата се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото ѝ издание, припомнят от Министерството на културата. 

Пълната програма за страната можете да откриете ТУК.

Актуално

Избрано за вас