Виена посреща Нова година с валс на открито и лазерно шоу

Снимка: viennawurstelstand.com

Виена посреща Нова година с валс на открито и лазерно шоу

Снимка: viennawurstelstand.com
Сподели

В австрийската столица отново ще цари истинско веселие по време на Нова година . За 32-и път центърът на Виена се превръща в огромна бална зала. Кулминацията на 31 декември е Новогодишната пътека, която гарантира най-доброто забавление от 14:00 до 2:00 ч. през нощта. Новогодишните тържества във Виена се провеждат на общо осем места с вход свободен. Вместо фойерверки ще има  пищно лазерно шоу  на фона на Дунавския валс.

Новогодишната пътека е събитие, което си е поставило за цел да събере на едно място непознати, за да прекарат една незабравима новогодишна нощ заедно.  Десетки ресторантьори ще отворят свои щандове в центъра на австрийската столица и ще предлагат пунш, шампанско и безброй кулинарни специалитети. На многобройни сцени ще има  шоу програми, навсякъде ще звучи музика за всеки вкус – валс, рок, поп, диско, блус, фънк и соул. Всяка година в ранните следобедни часове на 31 декември танцовите училища предлагат

безплатни курсове по валс

и превръщат района в най-голямата бална зала на открито.

Кулминацията на празника, която не трябва да се пропуска, ще бъде лазерното шоу точно в полунощ. Фойерверки, които преди бяха част от новогодишната нощ в австрийската столица, няма да има.  Виена се отказва от тях. Една от причините е, че шумът, който се предизвиква от пиротехниката, стресира животните, предаде БТА. Освен това, фойерверките разрушават озоновия слой и замърсяват с отровни вещества и отпадъци, които остават в природата около нас.

Точно в полунощ от катедралата „Свети Стефан“ се носи камбанен звън. Камбаната, която виенчани наричат Пумерин, бие само в изключително тържествени случаи, а новогодишният звън се предава по радиото и телевизията в цяла Австрия. След това на фона на лазерното шоу отново ще звучи валсът „На хубавия син Дунав“, който се е превърнал в неофициален химн на Виена.

Актуално

Избрано за вас