Визуалният пърформанс „Не мърда“

Снимка: Културни новини

Визуалният пърформанс „Не мърда“

Снимка: Културни новини
Сподели

Предстои премиера на визуалният танцов пърформанс „Не мърда„. Това е продукция на компания Дерида, която ще има своята премиера утре и е първата българска сценична реализация на едноименната пиеса на френския автор Еманюел Дарле.

Във визуалният пърформанс

герой А е в непрестанно търсене, движейки се в права линия, а герой Б съзерцава неподвижно. Въпреки диаметрално противоположните състояния на присъствие и концепции , които следват, А и Б успяват да се срещнат и да се обединят около един дълбок и повърхностен, мъчителен и ироничен, съществен и безсмислен въпрос: Как да живеем? 

Снимка: kulturni- novini
Снимка: kulturni- novini

Естетика на визуалният пърформанс определя сценичната реализация, на която залага

хореографът Живко Желязков.

Екипът следва изцяло минималистичната структура, търсейки максимална икономичност в развиването на движенческата, музикалната и визуалната среда. Френският прочит на пиесата е хипнотично инкорпориран в звуковата среда, а субтитрите на български дават допълнителна стойност на преживяването. Цялостната хармония от взаимодействието на текст, движение, звук и визуална среда провокират асоциативността и допринасят за пълен емоционален катарзис.

Авторът на пиесата споделя:

Радостта от писането. Да напиша това, не мърда, наведнъж, без предупреждение. Радостта от първото четене. Думи, които звучат и си отговарят една на друга. Смехът на другите, а после и моят собствен”.

Пърформансът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Пиесата е била представена на български в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ под формата на четене през 2008 г. в рамките на платформата ПроТекст на Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 МАЙМУНИ“.

Актуално

Избрано за вас