Връчват наградите за принос към българската култура „Златно перо“

Снимка: Cantus Firmus

Връчват наградите за принос към българската култура „Златно перо“

Снимка: Cantus Firmus
Сподели

За 29-ти път тази година ще се състои тържествената церемония за връчване на отличията „Златно перо“24-ма изтъкнати представители на българската литература, театър, музика, изобразително изкуство, кино и журналистика ще получат

изящна златна брошка във формата на писец, изработена от 24-каратово злато. 

Всеки един от тях има безспорни постижения в съответната област и неговото присъствие сред носителите на приза е заслужено признание и чест.

Снимка: Viktorio Nitov

Тържествената церемония  ще се състои на 21 май 2024 (вторник) от 19:30 в залата на Националния музикален театър „Ст. Македонски“.

24-тият носител на Златно перо“ ще бъде определен от слушателите на радио „Класик А“ чрез гласуване, което щe продължи до 16 май включително.    

Вече са ясни имената на 23-ма лауреати на почетния знак, които тази година ще се окичат със „Златно перо“. Представяме ви част от тях:

  •  акад. Пламен Карталов, забележителен оперен режисьор и педагог,
  • проф. Аксиния Джурова, културолог и изследовател в областта на историята на изкуството,
  • художничката Надежда Кутева
  • композиторът Стефан Диомов
  • актьорът и фотограф Владимир Карамазов
  • журналистът Светослав Иванов
  • диригентът и композитор Константин Илиевски

Призът „Златно перо“ е учреден през 1996 година от Кантус Фирмус и галерия „Макта“, като част от отбелязването на 24-ти май и още тогава негова цел е да се насочи общественото внимание към работата на

творците, въплътили в своите произведения националния дух и ценности.

Церемонията по връчване на наградите „Златно перо“ се реализира с подкрепата на Столичната община и под патронажа на кмета на София – Васил Терзиев. Партньори в организацията са Националния музикален театър, радио „Класик А“ и Българската национална телевизия. 

Актуално

Избрано за вас