Защо е важно да запознаете своите деца със света на изкуството?

Снимка: Pixabay

Защо е важно да запознаете своите деца със света на изкуството?

Снимка: Pixabay
Сподели

Посещавали ли сте някога концерти за бебоци със своите деца? През тази година инициативата на Софийската опера и балет празнува своята 10-годишнина – период, в който пред най-малките по достъпен и интригуващ начин се открива необятният свят на музиката.

Изкуството често бива приобщавано единствено към категорията на развлеченията, но то всъщност представлява и онзи така необходим

„инструмент”, с които още от ранна детска възраст може да бъде изваяно детското съзнание.

В проучване на Университета в Торонто се твърди, че дори бебетата усещат влиянието от посещенията на различни шоу програми. Tова се случва, благодарение на музикантите, комуникацията с останалата публика и самият факт, че се намират сред тълпа от хора.

Доказано е , че когато бебетата гледат на живо оперно изпълнение, предназначено за възрастта им,

сърдечният им ритъм се синхронизира

и те са значително по-ангажирани от децата, които гледат запис на същото представление.

„Постоянно установяваме, че музиката може да бъде силно социален и емоционален контекст. В него бебетата могат да укрепват връзката си със своите родители, останалите членове на семейството и други познати”, пояснява доц. Лаура Кирели от катедрата по психология на Университета на Ти Ви Скарбъро.

Макар резултатите от изследването да се съсредоточават единствено върху положителното влияние на изпълненията на живо върху отношенията между децата и техните близки, то образователният ефект също не е за подценяване.

Посещението на театър, опера, балет или концерт още от ранна възраст

възпитава у децата навици,

които в бъдеще биха могли да  спомогнат за преобръщането на притеснителните статистики относно посещенията на културни събития у нас.

По последни данни от проучване на „Алфа рисърч”

82,5% от живущите у нас не са посещавали концерт

за класическа музика опера или балет през 2023 г.

Шест от всеки десет души пък не са се докосвали до необятния свят на театралното изкуство. Причината, оказва се, е, че повечето хора нямат свободното време да посещават културни мероприятия (43%) или не могат да си позволят да си закупят билети за такива – 39 на сто.

Въпросните цифри ме подтикнаха да се замисля за думите на идеолога на идеята „Концерти за бебоци” – академик Пламен Карталов. Той е на мнение, че чрез подобни прояви от Софийската опера и балет възпитават своята бъдеща публика.

Десетте години, над 600-те представления и повече от 50 000-те деца, които се смеят, а понякога може би и задрямват с биберон в уста,

увлечени от историите, разказвани им от сцената

на Софийската опера и балет, се превръщат в символ на надеждата. По един забележителен начин те доказват, че сферата на изкуството в България, макар и често слабо финансирана от държавата, има бъдеще. Многолюдната  детска публика днес, след години със сигурност ще се завърне обратно в залите, но този път, водейки за ръка собствените си наследници на някоя от любимите постановки като „Трите прасенца”, „Мечо Пух” и „Карнавалът на животните”.

На днешния празничен 1 юни, а и не само заведете своите деца на театър, опера, балет или концерт. По този начин не само ще обогатите познанията му за изкуството и света около него, но и ще „инвестирате” в бъдещето на сектора в България.

Актуално

Избрано за вас