Звездите, които ни взе 2023 година

Звездите, които ни взе 2023 година

Сподели

В година, озарена от творчество и вдъхновение, поглеждаме с тъга назад към дългия списък с артисти, които напуснаха този свят през 2023 година. От музикалните гении до велики артисти и визионерите в света на изкуствата, тяхното творчество продължава да насърчава и вълнува, докато същевременно ни напомнят за крехкостта на човешкия живот. Статията, която предстои да разгърнем, ще бъде поклон пред тези таланти.

Лиза Мари Пресли (1 февруари 1968 – 12 януари 2023)
Снимка: Chris Pizzello/Invision/AP

На 54 години почина Лиза Мари Пресли, единственото дете на Краля на рокендрола Елвис Пресли.

Тя бе намерена в безсъзнание в дома си в Калифорния в безпомощно състояние. Твърди се, че е получила сърдечен арест в дома си, откарана е в болница, но лекарите не са успели да я спасят.

През 1994 г. Лиза се омъжва за певеца Майкъл Джексън, само 20 дни след като се развежда с първия си съпруг, певеца Дани Кьог. С Джексън се развежда през 1996 г., по време на вихър с обвиненията за сексуално насилие над деца спрямо певеца.

През 2002 г. Мари Пресли се омъжва за актьора Никълъс Кейдж, който е голям фен на баща ѝ. Но Кейдж подава молба за развод само четири месеца след сватбата.

Джеф Бек (24 юни 1944 – 10 януари 2023)
Снимка: Getty Images

Великият китарист Джеф Бек напусна този свят на 78 години след внезапно заболяване от бактериален менингит.

Легендарният музикант смесваше блус, джаз и рок, сътрудничейки с големите имена като Джими Пейдж, Мик Джагър, Рони Ууд, Дейвид Боуи, Джон Пол Джоунс, Стиви Уондър, Роджър Уотърс, Ози Озбърн и други.

Паметни са песните на Бек, сред които „Heart Full of Soul“ на The Yardbirds, „Beck’s Bolero“, „Cause We’ve Ended as Lovers“, „I Ain’t Superstitious“ от Jeff Beck Group, както и „Blaze of Glory“ – парчето на Бон Джоуви от 1990 г., включващо легендарно соло изпълнение на Джеф Бек.

Пако Рабан (18 февруари 1934 – 3 февруари 2023)
Снимка: Getty Images

Известният дизайнер и производител на парфюми Пако Рабан напусна този свят броени дни преди да навърши 89 години.

Името му оставя вечен отпечатък в света на модата със своя смел избор на материали – метал, пластмаса, дори хартия. През цялата си кариера Рабан се отличава с неспирни експерименти и бива наречен „визионер в много отношения“ и революционер в света на модата от 60-те години.

Въпреки, че по образование е архитект, той се впуска във вълнуващия свят на модата още от ранна възраст, вдъхновен от майка си.

Пако Рабан притежава популярна парфюмерийна серия с 35 аромата и остава първият световен дизайнер, представил своята колекция в България през средата на 90-те години. Неговото творчество и влияние в модния свят остават вечни и ще продължат да въздействат на следващите поколения

Гинка Станчева (15 юни 1932 – 4 февруари 2023)
Снимка: Съюз на артистите в България

На 90-годишна възраст почина и голямата българска актриса Гинка Станчева.

През 1955 г. завършва ВИТИЗ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и започва кариерата си в Драматичен театър в Благоевград с ролята на Блага във „Фиданките цъфтят“ на Славчо Красински, където работи до 1958 г.

От 1958 до 1992 г. играе на сцената на Народния театър на младежта. От 1993 до 1998 г. работи в частен театър „Барбуков“, гастролира в общински театър „Възраждане“, Театър 199 и в театри извън София. Има участия в радио и телевизионния театър, както и пано с нейните отпечатъци на Стената на славата пред Театър 199.

Добива популярност през 1957 г. с ролята си във филма „Земя“ на режисьора Захари Жандов. Това е първият български филм, спечелил право за участие в конкурсната програма на фестивала в Кан.

Станчева се снима в 19 филма, по-значимите сред които са „Любимец 13“, „Специалист по всичко“ и „Нощем с белите коне“. А също и в първата българска сапунена опера „Семейство Калинкови“.

Христо Живков (18 февруари 1975 – 31 март 2023)
Снимка: Архив

На 48-годишна възраст почина Христо Живков – актьор, режисьор и продуцент. Един от най-успешните българи в глобалното кино се бореше с рак. Шокиращата новина за внезапната му загуба сподели Виктор Божинов във Facebook. Христо участва в италианския филм „Занаятът на оръжията“ (2001) в ролята на Джовани де Медичи. Големият му пробив идва със „Страстите Христови“ (2004) в ролята на Йоан Богослов, режисиран от Мел Гибсън.

Майкъл Гамбън (19 октомври 1940 – 27 септември 2023)
Снимка: Joel Ryan / Associated Press

Актьорът Майкъл Гамбън, изиграл ролята на Дъмбълдор във филмите за Хари Потър, почина на 82-годишна възраст. Смъртта му е настъпила в болница след прекарана пневмония.

Той е носител на четири телевизионни награди БАФТА. През 1998 г. Гамбън е удостоен с рицарско звание за заслуги към британския театър. Майкъл Гамбън е известен с богатия си каталог от телевизионни, филмови, радио и театрални роли, изпълнявани в продължение на пет десетилетия. Участвал в десетки филми – от „Госфорд парк“ до „Речта на краля“ и анимационния семеен филм „Падингтън“.  Той влезе в образа и на френския детектив Жул Мегре в криминалната поредица „Мегре“.

През последните години се превъплъти в ролята на Албус Дъмбълдор в шест от осемте филма за Хари Потър. Той пое ролята след смъртта на неговия предшественик Ричард Харис през 2002 г.

Тина Търнър (26 ноември 1939 – 24 май 2023)
Снимка: Getty Images

Легендарната рок звезда Тина Търнър почина на възраст от 83 години през месец май. Тя разгърна своята кариера в продължение на шест десетилетия. През последните години тя мина през черна серия от здравословни проблеми, сред които рак, инсулт и бъбречна недостатъчност. Музикалната легенда стана известна през 60-те години на миналия век с парчета като „Proud Mary“ и „River Deep, Mountain High“, съвместно със съпруга си Айк. Присъствието ѝ на сцената по време на концерти на живо остава неповторимо.

Тина не само беше музикална икона, но и представител на движението за защита на правата на жените и жертви на домашно насилие. С открит разговор тя се изправи срещу предизвикателствата, които доведоха до развода ѝ с Айк Търнър, и показа вдъхновяващ пример за извоюване на лична и финансова независимост след трудните години.

Джоузефин Чаплин (28 март 1949 – 13 юли 2023)
Снимка: Getty Images

Актрисата от „Бягство към слънцето“ и дъщеря на легендарния актьор Чарли Чаплин – Джоузефин Чаплин починала на 74 години.

Като дете тя участва в някои от известните филми на баща си, включително с малки роли в „Светлината на липите“ от 1952 г. и „Графиня от Хонконг“ от 1967 г. По-късните ѝ изяви включват главната роля в „Бягство към слънцето“ от 1972 г. и минисериалът „Човекът без лице“ от 1975 г.

Легендарният актьор от ерата на нямото кино – Чарли, има 11 деца. Джоузефин е една от осемте, които създава със съпругата си Уна О’Нийл. Двамата се женят през 1943 г.

Джейн Бъркин (14 декември 1946 – 16 юли 2023)
Снимка: Getty Images

Британската певица и актриса Джейн Бъркин почина на 76-годишна възраст. Тя е била открита мъртва в дома си във Франция от своята болногледачка, съобщават световните медии. През последните години тя беше в лошо здравословно състояние, като през 2021 г. получи инсулт.

Бъркин прекарва почти шест десетилетия в светлината на прожекторите в приемната си родина, в която се премества едва 20-годишна и без да знае френски език. Тя беше смятана за любимата „англосаксонка“ на Франция.

Освен с филмите и неостаряващите си музикални хитове, Джейн е известна и като вдъхновителка на емблематичната луксозна чанта на „Ермес”–„Бъркин”.

Тони Бенет (3 август 1926 – 21 юли 2023)
Снимка: Steve Granitz/WireImage

Обичаният американски певец Тони Бенет напусна този свят на 96 години през месец юли след продължително боледуване от Алцхаймер.

Той беше най-известен с песните си „I Left My Heart in San Francisco“ и „Body and Soul“. През годините си сътрудничеше със звезди като Лейди Гага, Арета Франклин и Франк Синатра, който го определяше като „най-добрият певец в бранша“.

По време на кариерата си, продължила осем десетилетия, певецът успява да продаде милиони записи и печели 20 награди „Грами“, включително награда за цялостно творчество.

Шинейд О“Конър (8 декември 1966 – 26 юли 2023)
Снимка: Frans Schellekens/Redferns/Getty Images

Ирландската певица и активистка Шинейд О’Конър почина на 56-годишна възраст след дълга борба с психично заболяване. Тя е най-известна с кавъра на „Nothing Compares 2 U“ на Принс. Песента е издадена през 1990 г. и оглавява класациите в цял свят и е обявена за сингъл номер едно в света от Billboard Music Awards.

През годините Шинейд се бори с депресията и споделя, че многократно е искала да се самоубие и няма приятели. През 2012 г.самата тя сподели, че е направила опит за самоубийство, като е приела свръхдоза хапчета.

17-годишният син на певицата от Дъблин Шейн почина миналата година, дни след като беше обявен за изчезнал.

Ангъс Клауд (10 юли 1998 – 31 юли 2023)
Снимка: JEFF KRAVITZ/FILMMAGIC

На 25-годишна възраст почина актьорът Ангъс Клауд, който участваше в хитовия сериал на HBO „Еуфория“. Клауд, който изпълняваше ролята на наркодилъра Фезко „Фез“ О’Нийл в тийнейджърската драма почина в в семейния си дом в Оукланд, Калифорния.

Той има незначителни актьорски участия в два филма – „Северен Холивуд“ и „Линията“. Освен това се е появявал в музикални видеоклипове за изпълнители, сред които Becky G, Karol G и Juice WRLD. Кариерата му наистина потръгва, след като печели ролята на Фез, гимназиален наркодилър в „Еуфория“. В него си партнира със Зендая, Сидни Суини, Джейкъб Елорди.

Заключението на службата по съдебна медицина на окръг Аламеда, САЩ е, че актьорът е получил остра интоксикация от комбинация от фентанил, кокаин, метамфетамин и бензодиазепин. Смъртта му не е била причинена преднамерено.

Тото Кутунио (7 юли 1943 – 22 август 2023)
Снимка: Fethi Belaid/AFP

Тото Кутуньо, един от най-великите интерпретатори на италианската музика също ни напусна тази година. След дълго боледуване състоянието на певеца се беше влошило през последните месеци.

Кутуньо беше един от най-популярните италиански изпълнители в световен мащаб. Той е победител в конкурса за песен на „Евровизия“ през 1990 г. с песента си „Insieme: 1992“. Тото е и един от най-успешните италиански автори на песни за всички времена. Писал е песни за изпълнители като Далида, Адриано Челентано и Доменико Модуньо и е смятан за истински посланик на италианската музика по света. Песента му „L’Italiano“, издадена през 1983 г., е преведена на много езици и се смята за символ на италианската култура и идентичност.

Клод Руис Пикасо (15 май 1947 – 24 август 2023)
Снимка: Lionel Cironneau/Alamy

Клод Руис Пикасо – най-малкият син на художника Пабло Пикасо, почина на 76-годишна възраст в Швейцария.

Той администрира наследството на Пабло Пикасо от 1989 г. до 2023 г. и управлява авторските права върху творчеството на испанския художник. През юли той пожела да се оттегли и остави администрацията на своята по-малка сестра Палома. Клод беше френски фотограф, кинематографист, филмов режисьор, визуален артист, графичен дизайнер и бизнесмен. До 12-годишна възраст се казва Клод Жило.

Ставри Калинов (15 ноември 1944 – 13 септември 2023)
Снимка: Павлин Даскалов, Dir.bg

През септември настъпи тъжната новина за загубата на още един изключителен творец – Ставри Калинов. Той беше удостоен с различни награди, включително „Кристалната звезда“ от галерия „Макта“ за най-добра изложба през 1995 г. и наградата „Златен век“ от Министерството на културата за изключителен принос в развитието и популяризирането на българската култура през 2006 г.

Световноизвестната онлайн галерия „Artsper“ класира Ставри Калинов редом до имената на изявени художници като Салвадор Дали, Пабло Пикасо, Густав Климт и други. Според Съюза на българските художници (СБХ), той беше една от най-популярните фигури в съвременното българско изкуство.

Матю Пери (19 август 1969 – 28 октомври 2023)
Снимка: Gregg DeGuire/FilmMagic/Getty Images

Един от най-тъжните моменти през 2023 г. бе свързан със загубата на Матю Пери, актьорът, който изигра Чандлър в сериала „Приятели“.

Пери почина на 54 години след дълга битка със зависимост от алкохол и опиати.

С блестящия си комедиен талант Матю Пери създаде един от най-обичаните телевизионни герои на всички времена в „Приятели“.

През 2022 г. той публикува автобиографичната си книга „Приятели, любовници и голямото ужасно нещо“, в която разкрива многократните си опити за излекуване и споделя много откровено за ситуациите, в които е бил на крачка от смъртта.

Василис Карас (12 ноември 1953 – 24 декември 2023)
Снимка: Facebook

На 70-годишна възраст напусна този свят Василис Карас – един от най-известните изпълнители на гръцка фолк музика.

Василис Карас почина след дълго боледуване от онкологично заболяване, което се влошило още повече поради заразяването му с Covid-19.

Неговите албуми са разграбвани с милиони копия, а песните му са обичани във всички балкански държави. Изпълнението му остава неугасващо в спомените на мнозина, като той остава символ на гръцката фолк музика и културно богатство в региона.

Актуално

Избрано за вас