Да живееш и пътуваш по света във ван

Снимка: Pixabay

Да живееш и пътуваш по света във ван

Снимка: Pixabay
Сподели

Променяте посоката, спирате, когато пожелаете, обядвате и вечеряте с изглед към морето. Просто мечта или с една дума, свобода – това е да живееш и да пътуваш по света с ван.

През 2024 г. се очаква нова ера в пътуването с ван, фургон или кемпер. Макар Океания и САЩ да остават най-популярните дестинации за тази форма на приключение, през последните години на преден план все повече излиза нашият Стар континент. Със своите спиращи дъха пейзажи, древна история и разнообразна вкусна кухня, Европа е задължителна за търсещите приключения номади.

Ето някои от най-добрите места, където можете да се насладите на спокойствие и горещо слънце:

Гърция 

Най-южната част на Балканския полуостров, със своята богата история и кристално чисти води, е идеална дестинация за пътуване на колела. Преди да тръгнете на път обаче, е важно да сте добре предвидили всички възможни препятствия. За целта ще ви споделим съветите на една млада двойка – Леа и Пол.

Тяхното приключение започва с едно дълго пътешествие в Европа и Канада с раница на гърба. През 2020 г. те решават да си купят и оборудват ван, като така създават проекта Nomadvanture. В техния блог открихме впечатления им от пътуване в Гърция.

Свободното къмпингуване

Двойката споделя, че е много важно никога да не забравяте да проверите местните разпоредби и да се консултирате с местните жители или власти за конкретни съвети относно местата, където е разрешено свободното къмпингуване.

Според техните наблюдения, някои от гръцките острови са по-строги по тази тема, отколкото континенталната част на страната. Така че, макар и да е възможно, е важно да спазвате правилата и да сведете до минимум въздействието си върху околната среда.

Вече много лесно можете да намерите места за нощуване благодарение на редица мобилни приложения. Номадите разказват, че в някои от тях можете да намерите интересни предложения за агротуризъм или къмпинги. Те отбелязват, че платените места за престой са отворени през цялата година.

Бюджет и красиви местенца в Гърция

Младата двойка е забелязала, че цените на къмпингите се променят в зависимост от сезона, който сте избрали за пътуването си. Те казват, че в края на сезона можете да намерите нощувки на много по-достъпни цени.

Що се отнася до обществения транспорт, особено автобусите и фериботите, те споделят, че като цяло е по-достъпен, отколкото в Западна Европа. Например, за да посетите големите градове, те смятат, че е по-удобно да предпочетете обществения транспорт пред вана.

Леа и Пол съветват да се обиколят всички големи исторически забележителности в Гърция, като планината Олимп, Метеора и многото естествени горещи извори. Разглеждайки сторитата им, забелязах, че двамата са останали изключително впечатлени от гръцкия полуостров Метана, разположен близо до столицата. Той е в списъка на „Ню Йорк Таймс“ за най-добрите туристически дестинации за 2023 г. Те са се влюбили в каньона Викос, заобиколен от тучна зеленина и малки селца със самобитна архитектура.

Снимка: Angelos Asklepiades
Снимка: Pixabay
Снимка: Nomadvanture
Албания

С разнообразния си релеф, богатството на реки и езера, климатичното разнообразие и усмихнати местни жители, Албания е доста привлекателна за туристите от край време.

Леа и Пол споделят, че едно от най-важните неща, ако изберете да пътувате с ван това лято или есен до Албания, е да сте подготвени за труднодостъпни пътища. Пътната мрежа на страната може да представлява предизвикателство: тесни пространства, остри завои и участъци без настилка. Младите пътешественици обаче не се обезкуражават и казват, че това не трябва да ви спира. С правилната подготовка можете да се справите с тези условия и да извлечете максимална полза от ваканцията си.

Те забелязват също, че бензиностанциите в Албания са твърде малко, особено в селските райони, така че препоръчват, ако пътувате на дълги разстояния, да помислите за допълнителни запаси от бензин.

Младата двойка добавя още, че така нареченото диво къмпингуване е напълно разрешено в Албания. Тяхното пътуване е било през есента и потвърждават, че в продължение на повече от три седмици не са имали проблеми да спят сред природата на едни от най-вълшебните места.

Повече вода и повече дребни в джоба 

Ако решите да пътувате скоро до Албания, Леа и Пол препоръчват да инвестирате в система за филтриране на вода във вашия ван, за да си осигурите безопасна и здравословна питейна вода. Въпреки че чешмяната вода в Албания обикновено се счита за безопасна за пиене в градските райони, най-добре е да вземете допълнителни мерки, за да избегнете всякакви рискове.

Още що се отнася до пазаруването, по техни впечатления, местните жители винаги предпочитат да се плаща в брой при по-малки транзакции. Освен това банкоматите не винаги са налични или работят правилно във всички части на страната. Така че, за да избегнете ситуации, в които не можете да изтеглите пари за неотложни разходи, не трябва да забравяте да носите пари в брой със себе си.

Незабравими гледки в Албания

Младата двойка споделя десетки красиви местенца от тяхното приключение в Албания – от красиви планински пътеки до обширни солени плажове. Няколко места, на които акцентират в Instagram, са град Берат, един от най-добре запазените градове на Балканите. Известен с изобилието от османски къщи, накацали на брега на река Осъм, селището го наричат още „Градът на 1000-та прозореца“.

Снимка: palatka.bg
Снимка: LinkedIn Mikel Hyskaj

Също така, варовитият каньон на Джипе е страхотна локация за катерене и отдих. Една от последните точки от списъка им е бил замъкът Порто Палермо. Той е в близост до крайбрежния град Химара и е една от най-красивите крепости в Албания. Местните го наричат още Али Паша Тепелена.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас