100 кила ще пее на фестивала на Чипровските килими

Снимка: travelbulgarianews

100 кила ще пее на фестивала на Чипровските килими

Снимка: travelbulgarianews
Сподели

Традиционен фестивал на Чипровските килими ще се състои от 26 до 28 април в Чипровци. Тазгодишното издание е девето поред, съобщиха от БТА, позовавайки се на информация от местната управа.

Събитието ще бъде на централния площад „Чипровско въстание“, а целта е да се представи традицията в занаята, но и навлизането на съвременни мотиви в тъкаческите произведения.

Поканени са производители и търговци на килими и сувенири, занаятчии, творци и автори на книги, които да представят своите произведения. В програмата са включени концерти, състезания и изложби.

Чипровските килими са

известни по цял свят

заради сръчно изтъканите си фигури, които първоначално са били червено-черни, но по-късно цветната палитра за изработката им се обогатила. На част от тях е изтъкана и годината им на производство.

Снимка: myroads

Ежегодно празникът събира в града стотици гости от страната и чужбина, отбелязват организаторите.

Чипровските килими са признати от ЮНЕСКО като

част от световното културно наследство,

уточниха от местната администрация.

От Общината публикуваха и програмата на тридневния фестивал. Жителите и гостите на града ще могат да се насладят на много музика от фолклорен ансъмбъл „Канатица“, „Вършец Мюзик“, 100 кила, Юнона, ансамбъл „Терешер“ и много други. Събота вечерта ще бъде маркирана и от празнична заря. Програмата включва още детски конкурси, ревюта и изложби.

Актуално

Избрано за вас