ACT Фестивал за свободен театър с 30 български и 3 международни представления

„Дакота“; Снимка: ACT Фестивал за свободен театър

ACT Фестивал за свободен театър с 30 български и 3 международни представления

„Дакота“; Снимка: ACT Фестивал за свободен театър
Сподели

Четиринадесетото издание на ACT Фестивал за свободен театър ще се проведе между 14 и 20 октомври, под мотото „Невъзможните разговори“. Фестивалът отразява не само настоящата продукция на свободната сцена, но и нейните бъдещи перспективи, като предлага уникално място за срещи между артисти и публика.

На 14 октомври от 18:30 часа,

вместо с театър, фестивалът ще стартира с дискусията „Невъзможните разговори“,

чиято тема е посветена на изданието. Невъзможни са разговорите, които не успяваме да проведем като общество, но именно свободната сцена предлага благополучна среда за възможен диалог. Събитието ще се проведе в Зала 2 на РЦСИ „Топлоцентрала“.

Снимка: ACT Фестивал за свободен театър

АСТ Фестивал за свободен театър 2024 се осъществява с подкрепата на Министерството на културата на Република България и подкрепата на много съмишленици.

Програмата обещава да пренесе зрителите в различни светове,

където ще бъдат изследвани дълбините на човешката психика и емоции. „Кристални сърца“ на режисьора Светослав Николов в Ателие „Пластелин“ ще ни поведе на пътуване през гората на емоциите, където всяка сетивност ще резонира дълбоко в душата на изследователите.

Снимка: ACT Фестивал за свободен театър

Сцената „Дерида“ ще бъде домакин на „Futuri Possibili“, италиански спектакъл, който създава парфюми от танц, музика и визуално изкуство, като всяка капка есенция разказва нова история.

В Yalta Art Room ще се разгърне въздействащата драма „Дакота“ на Петър Петров – Перо, където главният герой Иполит отключва дарба след травматична катастрофа, която заплашва да разруши живота му. „Behind You“ на Филип Миланов ще разкрие чрез танцов пърформанс как съзнанието и подсъзнанието се сблъскват в опит да загърбим болезнените спомени. А „Х“ на Боян Крачолов ще изследва двойнствеността на публичния и личния ни образ.

„Дакота“; Снимка: ACT Фестивал за свободен театър
Международната програма също ще внесе провокативни нюанси.

Един от акцентите ще бъде легендарната танцова трупа на Пал Френак, която ще представи спектакъла „Момчета“, в който медийните илюзии и изолацията в света на социалните мрежи ще бъдат подложени на критично изследване. Това е един от най-показваните и коментирани спектакли на легендарния хореограф.

В рамките на изданието ще бъдат представени

30 български и 3 международни представления,

включващи съвременна драматургия, съвременен танц и мултижанрови експерименти. Събитията ще намерите в пространствата на РЦСИ „Топлоцентрала”, Сцена „Дерида“, YALTA ART ROOM, I AM STUDIO, VOX POPULI и Ателие „Пластелин“.

Снимка: ACT Фестивал за свободен театър

За поредна година фестивалът ще предложи разнообразна образователна програма от уъркшопи и семинари, отговарящи на различни потребности на свободните артисти. Професионалните танцьори и изпълнители ще могат да се запознаят отблизо с метода на легендарния унгарски хореограф Пал Френак в специален уъркшоп. Участниците ще научат повече за специфичния тренинг и творчески процес в спектакъла „Момчета“.

Още интересни неща от програмата на фестивала може да откриете на сайта им.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас