„Бамби“и „Закуска в Тифъни“ са в програмата десетото издание на „Синелибри“

Снимка: Синелибри

„Бамби“и „Закуска в Тифъни“ са в програмата десетото издание на „Синелибри“

Снимка: Синелибри
Сподели

 Десетото издание на „Синелибри“ ще предложи на зрителите богата палитра от литературни адаптации за голям екран.

Непосредствено след премиерата на новия филм на Теодор Ушев на кинофестивала в Торонто, ще се състои националната му премиера в рамките на „Синелибри“. Става дума за късометражния филм „Вълкът“. Той е адаптация по разказ на Емилиян Станев, известен с анималистичната и социалната си проза. Използвайки новаторска техника, авторът предлага

омагьосващо преосмисляне на вечния конфликт между природата и човечеството.

Премиерата на 14 октомври в кино „Одеон“. Тя  ще бъде съпроводена с разговор със световноизвестния режисьор аниматор и с прожекция на други негови филми, вдъхновени от литературни произведения, в т.ч. „Сомнамбул“ (Федерико Гарсия Лорка), „Физика на тъгата“ (Георги Господинов), „Третата страница от слънцето“ (по мотиви от Библията).

Снимка: Синелибри

На 19 октомври в кино „Люмиер“ ще представим българската драма „Заведи ме вкъщи“. Това е адаптация по едноименната повест на Михаил Вешим, подходяща и за деца, и за възрастни. Главният герой е дете в неравностойно положение, което по случайност става участник в популярно телевизионно шоу. Актьори като Алекс Маринов, Асен Блатечки, Койна Русева, Китодар Тодоров, Албена Колева и Петър Калчев са сърцето на този филм. Лентата засяга тревожни теми и проблеми на съвременните общества. Режисьорът Мартин Геновски и част от звездния екип лично ще представят екранизацията.

Гост ще бъде и самият Михаил Вешим.

На 12 октомври в 13:00 ч. Каза Либри ще се преобрази в ателие за стоп моушън анимация! Това е забавен и достъпен за децата процес, който развива въображението и креативността, насърчава умението за работа в екип и учи на планиране и организация. След ателието ще се насладим на семейния филм „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ на режисьорите Амандин Фрьодон и Бенжамен Масубр. Събитието е предназначено за деца на възраст над 5 години, придружени от родител. Броят на местата е ограничен. Освен че ще си тръгне със собствен анимационен филм, изработен в ателието, всеки малчуган ще получи книга като подарък.

С това изненадите за невръстните зрители не се изчерпват. Програмата на фестивала включва и най-новата адаптация по книгата „Бамби“. Историята на един живот в гората“ на Феликс Залтен. След известната анимация на Дисни, идва ред на игрална приключенска драма. Тя  пленява с автентичността си – децата ще видят истинска сърничка, заобиколена от други истински животни в истинска гора. Разказана с омагьосващия глас на Милен Фармер, тази версия на „Бамби“, дело на режисьора Мишел Феслер. Той успява да възроди магията и емоцията на оригиналната история.

 

Специален акцент в програмата е празничното излъчване на „Закуска в Тифани“. Това е филмът, който открива фестивала преди 10 години. Още тогава прожекцията беше съпроводена от елегантен пърформънс, вдъхновен от филмовото съдържание. Сега, 10 години по-късно, когато фестивалната публика е нараснала 10 пъти. Ще се пренесем отново в атмосферата от култовата лента на Блейк Едуардс.

Освен че ще видят филма, на 20 октомври в Топлоцентрала зрителите ще присъстват на зрелищно модно шоу, гарнирано с изненади от организаторите.

Така ще се отбележат  100-годишни от рождението на неповторимия  Труман Капоти,

един от колосите на американската литература. Гостите ще имат достъп и до новото издание на новелата „Закуска в „Тифани“ – разказ за нестихващия копнеж по свободата и за дома като място, където се чувстваш в хармония със себе си.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата,  „Национален филмов център“, Столична община, Община Пловдив, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Община Стара Загора.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2024 г. Повече информация за филмовата програма и за десетките предстоящи специални събития ще намерите на уебстраницата на „Синелибри“. Билети може да закупите от касите на съответните киносалони или тук.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас