Филм на Павел Веснаков влезе в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Павел Веснаков; Снимка: Нова ТВ

Филм на Павел Веснаков влезе в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Павел Веснаков; Снимка: Нова ТВ
Сподели

Филмът „Безветрие/Windless“ на българския режисьор Павел Г. Веснаков е включен в селекцията на кинофестивала в Карлови Вари, съобщи електронното издание „Скрийн дейли“.

Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма „Проксима“ заедно с още 12 филма. Този конкурс в рамките на форума е отворен за игрални филми от цял свят и е обявен за секция за смели творби на млади режисьори и опитни автори.

В него е включена международната премиера на филма „Nothing In Its Place“, на турския режисьор Бурак Чевик.

В основната конкурсна програма на фестивала, който ще се проведе между 28 юни и 6 юли, са включени 34 продукции. Те се конкурират за наградата „Кристален глобус“. На форума в чешкия град

ще има 11 световни премиери,

сред тях ще е тази на филма „A Sudden Glimpse to Deeper Things“ на британския режисьор Марк Казънс. 

В надпреварата за „Кристален глобус“ са също „Loveable“ на норвежката режисьорка Лилия Инголфсдотир, „Tiny Lights“ на чехкинята Беата Парканова, „Rude to Love“ на японския режисьор Юкихиро Моригаки и други.

По време на фестивала ще бъде и световната премиера на филм „Real“ на украинския режисьор и активист Олег Сенцов, пише БТА. Той се присъединява към украинската армия малко след нахлуването на Русия през 2022 г. Филмът на Сенцов е представен от организаторите на фестивала като „преживяване, което предлага хипердокументален поглед към реалността на войната през очите на един пряк участник“.

Миналата година голямата награда „Кристален глобус“ на фестивала в Карлови Вари спечели филмът ”Уроците на Блага” на режисьора Стефан Командарев.

Актуално

Избрано за вас