Филмът „Бърз поглед към по-дълбоки неща“ спечели „Кристален глобус“ в Карлови Вари

Снимка: kviff.com

Филмът „Бърз поглед към по-дълбоки неща“ спечели „Кристален глобус“ в Карлови Вари

Снимка: kviff.com
Сподели

Голямата награда на международния кинофестивал в Карлови Вари – „Кристален глобус“, беше спечелена от филма на британския режисьор Марк Къзънс „Бърз поглед към по-дълбоки неща“, съобщи „Ческе новини“.

Филмът представя живота британската художничка Уилхелмина Барнс-Греъм. 

„Кристалният глобус“ беше връчен от президента на фестивала Иржи Бартошка. Освен статуетка,

победилият филм получава и награда от 25 хил. щатски долара,

която се разпределя по равно между режисьора и продуцента на филма, пише БТА.

В конкурсната програма на фестивала тази година се състезаваха 12 продукции. Наградата за режисура получи сингапурката Нелиша Лоу за пълнометражния си дебют „По въже“. Специалната награда на журито и премия от 15 хил. щатски долара спечели норвежкият филм „Завинаги“, режисиран от Лиля Инголфсдотир и разглеждащ мястото на жената в контекста на един разпадащ се брак.

Филмът „Безветрие/Windless“ на българския режисьор Павел Г. Веснаков  също беше включен в селекцията на кинофестивала в  Карлови Вари, съобщи електронното издание „Скрийн дейли“.

Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма „Проксима“ заедно с още 12 филма. Този конкурс в рамките на форума е отворен за игрални филми от цял свят и е обявен за секция за смели творби на млади режисьори и опитни автори.

Миналата година голямата награда „Кристален глобус“ на фестивала в  Карлови Вари спечели филмът ”Уроците на Блага” на режисьора Стефан Командарев.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас