Джаз фестивала „Д-р Емил Илиев“ се завръща в Боровец през август

Снимка: doctorjazzfest.com

Джаз фестивала „Д-р Емил Илиев“ се завръща в Боровец през август

Снимка: doctorjazzfest.com
Сподели

В периода от 2-ри до 7-ми август  планинският курорт Боровец ще е домакин на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“

Той е с вход свободен за всички любители на хубавата музика.

Посетителите ще могат да се насладят на красотата и свежестта на природата през летния сезон, докато танцуват под ритъма на джаза. Събитието се отличава от другите музикални фестивали, предлагайки много изненади за своята публика.

Снимка: doctorjazzfest.com

На сцената ще се качат 7 световноизвестни групи и двама индивидуални изпълнители, които гостуват в България за първи път.

Планинския курорт ще озвучат музиканти от 12 страни,

сред които Португалия, Индонезия, Швеция, Норвегия, Дания, Канада и Унгария. Те ще представят изпълнения в различни формации-трио, квартети, квинтети… бендове.

Сред гостите е вокалната група от Белгия JUST VOX. Със своите характерни тембри, те  възпроизвеждат звуците на китара, бас, тромпет и клавишни, а бийтбоксерът им – на вокалните перкусии.

Целта е те да зазвучат като  цял оркестър на сцената.

Друга група, Shuffle Demons, също са  хит на фестивалите по целия свят. Те имат над 1000 концерта и 10 албума. Талантливите музиканти от Канада се открояват със собствен стил на танцувален фънк и лирична поезия. Басистът и барабанистът са от известното e.s.t. – Есбьорн Свенсон трио. Те ще завладеят публиката с модерен скандинавски джаз. Шведската формация JACOB KARLZON TRIO също е от акцентите.

 Унгарският Párniczky Quartet, създаден 2016 г. да изпълнява адаптации на пиеси от Бела Барток с басист, саксофонист и барабани, плюс китарата съчетава в освободена форма модерен камерен джаз, съвременна музика и фолклор, е с турнета по Европа, Щатите, Атина, на Балканите.

Групите на българските музиканти  са смесени с чуждестранни изпълнители. Пример за това са Константин Костов трио, където ритмичната секция се изпълнява от поляци. Kornazov&Dupas Quartet пък е среща на двама признати лидери на европейския континент – тромбонистът Георги Корназов с Армел Дюпа – пиано.

Участие ще вземе и известния перкусионист Калин Вельов  и кубинската пианистка и певица Ире Вазкес. Те ще изпълнят огнена комбинация от събрани  хитови латино песни и ритми – IRE VAZQUEZ&LOS PAPIS.

Всяка от шестте вечери ще предлага разнообразие в стиловете и изпълнителите.  Откриването на 2 август ще започне с бенда на БНР под диригентството на Антони Дончев. Солисти ще бъдат Васил Петров и неговото откритие – 16-годишната Валерия Стоянова. След тях ще излезе групата от Индонезия KEUBITBIT, която ще покаже

богатство от нюанси на крайбрежната музика на остров Суматра, провинция Ачех. Хората ще имат възможност да чуят  специфичните за района инструменти – seurune kale (флейта), Rapa’i (ударен инструмент).

А LINA Rodrigues е изпълнителка от Португалия, която още на 20 е звездата в ролята на кралицата на фадото Амалия Родригеш в мюзикъла „Амалия“. В момента тя подготвя проект , посветен на „Гласът на Португалия“,

който има за цел да преоткрие  португалската соул музика.

 Фестивалът продължава и своята традиционна рубрика „Класика в джаза“ с изпълнение на Ансамбъл 5/4 Танго, създаден от пианиста Людмил Ангелов.

Тази година на фестивала в Боровец са  поканени и група JEREMY?.

Те са първата българска група, която печели златен медал на международния конкурс за композиция „People’s Voice Award“ за песента им „Fake Fruits“. 

Това е само малка част от програмата.

В програмата са включени също и Лятна джаз академия за деца, представяне на книги, личности, писатели. Тази година гост ще бъде творческото семейство Владимир Зарев и Мирела Иванова.

Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ се провежда за трета поредна година и носи името на  д-р Емил Илиев, създател на Международния джаз фестивал в Банско.

Актуално

Избрано за вас