Кои фестивали да не пропускаме през 2024 година (част 2)

Снимка: Unsplash

Кои фестивали да не пропускаме през 2024 година (част 2)

Снимка: Unsplash
Сподели

Лятото няма да е същото, ако не е фестивално. Организираме пътувания и ходим на почивки в планината и по морето, но летните фестивали са нещо специално, част от една култура. Месецитe, в които част от културните институции си взимат почивка, се превръщат в разцвет на музикалните, театрални, фолклорни, градски и всякакви други фестивали.

Вече ви представихме първата порция фестивали, които не бива да пропускате това лято и сега е време да обърнем внимание на още такива събития, които ще направят летните месеци пълни с емоция и много музика.

 

A to JazZ Festival – 4-7 юли
Снимка: Facebook

В момента, в който фестивалът свърши организаторите обявяват датите за следващата година, така че любителите на джаза могат  да запазят дните в календара си от рано.

A to JazZ е най-големия джаз фестивал в страната,

създаден през 2011 г. Оттогава фестивалът се е превърнал в символ на лятно безгрижие, време с приятели и добра музика.

Тази година A to JazZ ще се проведе от 4-7 юли, а организаторите все още обявяват пълната програма. „Както винаги ще превърнем фестивалния парк в най-привлекателното място за култура, изкуство и забавления“, пишат от фестивала.

Снимка: Facebook

Хедлайнерите тази година са електронното джаз-фънк дуо Knower, McCoy Tyner Legends – проект, посветен на великия джаз пианист и един от основоположниците на модерния джаз, както и френската джаз вокалистка Cyrille Aimée. Всички те идват за първи път у нас.

A to JazZ събира на едно място както световни звезди, така и български таланти, които по нищо не отстъпват на чуждестванните си колеги. Пълната програма на фестивала може да следите на фейсбук страницата на A to JazZ тук.

 

Банско Джаз Фест – 3-10 август
Снимка: Facebook

Оставаме на джаз вълна. „За 27-ми път джаз фестивалът превръща Банско в световноизвестна дестинация за любителите на музиката и посреща музиканти от целия свят и от всички поколения“, пишат от организаторите. В програмата има 18 държави, 135 изпълнители, 24 концерта на голяма сцена, 21 концерта на дневните сцени, 18 международни проекта, 4 съвместни и 5 български.

Фестивалатъ ще бъде открит със специален концерт на Камелия Тодорова, Васил Петров и Биг бендът на НМА с ръководител Михаил Йосифов. На втория ден на сцената на Банско Джаз Фест ще се качат Джерен Темел квартет (Турция), Източен пасаж и Камила Джордж, Нигерия/Великобритания. 

Снимка: Facebook

Следващите дни ценителите на джаз музиката ще могат да се насладят на Питър Бърнстейн, Емет Коет Трио, AJS-Quartet, Симеон Венков октет, Спектрум & Фрийплей Акапела, Мирла Риомар, Теодосий Спасов квартет, Вертигонг, Чинциа Тедеско квартет и много други.

Програмата ще завърши с Алюн Уейд, виртуоз на бас китарата, свирил на една сцена с легенди като Джо Завинул и Маркъс Милър.

Повече информация и пълната програма на Банско Джаз Фест може да намерите тук.

 

Sofia Metal Fest – 27 юли
Снимка: Facebook

Разко сменяме музикалните стилове и ви представяме Sofia Metal Fest, който тази година ще се случи на 27 юли на откритата сцена Арена София в Борисова градина. Behemoth са хедлайнер на това издание. Освен тях почитателите на метъла ще могат да се насладят на Testament, една от най-любимите групи на родната публика, Pestilence и Maltworm.

Организаторите обещават, че фестивалът ще се завърне „този път с акцент върху мрачните и технични стилове в метъла. Определението за това издание

„По-зрелищен, по-мощен, по-разтърсващ“

е най-краткото и точно описание за това, което ви очаква и този път“.

Повече информация и билети може да намерите тук.

 

Sofia Summer fest – 18 юли-18 септември
Снимка: Facebook

Тази година е петото издание на Sofia Summer Fest, което ще радва зрителите от 18 юли до 18 септември. Акцент в програмата тази година, за разлика от миналата, ще бъде театралната сцена и филмите.

„Освен многото театър и кино, тази година ще наблегнем на детската програма. През уикендите предвиждаме по две детски представления, както и благодарение на НФЦ ще имаме фестивал за български детски филми.

А най-новото е, че планираме да имаме и библиотека,

в която ще правим представяния на книги и срещи с авторите“, споделя програмният директор на Sofia Summer Fest, Борислав Чучков.

Фестивалът ще бъде открит подобаващо с концерт на големия Васил Найденов. Билетите вече са в продажба.

Снимка: Facebook

Други обявени събития в програмата са стендъп шоуто „Златните момчета“ с Капитана, Кючуков и Донски, които формираха убийствено забавното трио преди по-малко от година. На сцената на Sofia Summer Fest може да ги видите на 26 юли.

На 17 август пък посетителите на фестивала ще могат да се насладят на стендъп сблъсък на „София срещу провинцията“. Осем комедианти от Inside Joke Stand-up Comedy – от столицата и от дълбоката провинция, ще премерят своите най-добри авторски стендъп сетове на сцената, съобщават организаторите.

Фестивалът постепенно обявява програмата си, която може да следите тук.

 

SoFest Line Dance – 21-23 юни
Снимка: Facebook

По традиция лятното издане на SoFest ще предложи богата детска програма, забавни и образователни ателиета, много изкуства и няколко големи, вечерни концерта. SoFest Line Dance ще се проведе в Южен парк II между 21 и 23 юни и

ще е изцяло с вход свободен.

Това ще е първия в България и източна Европа фестивал за линейни танци. Line Dance е точно това, което подсказва името му – хора, танцуващи в линии на музика. Line Dance са хореографии с повтаряща се поредица от стъпки, които се изпълняват в унисон от голяма група хора в линии или редици.

За доброто вечерно настроение ще се погрижат група Jeramy?, на 21 юни, Владо Михайлов и група P.I.F. на 22-ри. А за финал ще видим концерт на финалисти от различни сезони на „Гласът на България“ като Мишер, Вик, Никеца, Десислава Латинова и други.

Пълната програма може да намерите тук.

 

Снимка: Facebook

Това са само част от всички фестивали, които ще оцветят лятото ни. Други, които може да следите са „Реките на София“ и „100 Стола фест“, които предстои да обявят летните си издания.

Актуално