Кои са големите победители на „Свети Влас филм фест“?

Снимка: cinefish

Кои са големите победители на „Свети Влас филм фест“?

Снимка: cinefish
Сподели

„Уроци по немски“ на режисьора Павел Веснаков спечели наградата за най-добър филм на кинофестивала „Свети Влас филм фест“. Наградата обяви директора на фестивала Даниела Динева.

Специален гост на церемонията, състояла се в Амфитеатър „Арена“ в Свети Влас, беше заместник-министърът на културата д-р Илко Ганев. Той присъди отличието за главна женска роля. Тя отиде при Ели Скорчева за „Уроците на Блага“.

„Щастлив съм, че съм тук, за да връча една от най-хубавите награди на

една актриса, която няма нужда от представяне“,

заяви той. От сцената Ели Скорчева пожела дълъг и светъл път на фестивала и заяви, че „има нужда от такива събития, които да популяризират българското кино и да издигат неговия авторитет“. „Уроците на Блага“ грабна още една награда – за най-добър режисьор. Тя бе присъдена на Стефан Командарев.

Приза за главна мъжка роля журито на „Свети Влас филм фест“ присъди на Юлиян Вергов за ролята му в „Уроци по немски“. В категорията за най-добър сценарий награда получи Яна Лекарска за филма „Защото обичам лошото време“. Отличието за операторско майсторство е за Андрей Андреев за „Игра на доверие“, пише БТА.

Тази година журито оценяваше и филми от конкурса за най-добър късометражен филм. Темата беше „Любовна среща с неочакван край“. Условието беше творбите да бъдат заснети с мобилен телефон. Отличени бяха Ния Петрова, Ана Цветкова и Владимир Горанов. Наградата за най-добра късометражна лента получи Владимир Горанов.

Статуетката за поддържаща женска роля отиде при Петра Църноречка за филма „Диада“. Поддържащата мъжка отиде при Герасим Георгиев-Геро за ролите му във филмите „Уроци по немски“, „Уроците на Блага“ и „Добрият шофьор“. 

На церемонията бе връчена и специална награда на община Бургас. Нейният представител Гергана Чакърова, експерт в отдел „Култура“, връчи наградата на Тонислав Христов за филма „Добрият шофьор“. 

Тази година кинофестивалът „Свети Влас филм фест“ предложи на зрителите селекция от българско кино в разнообразни жанрове, стил и послания. Петима кинотворци оценяваха филмите. Председател на журито бе доц. д-р Деян Статулов, а членове – Башар Рахал, Николай Илиев, Димитър Гочев и Иван Гарелов.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас