Над 10 000 души ще плашат злите сили на „Сурва“

Снимка: surva.org

Над 10 000 души ще плашат злите сили на „Сурва“

Снимка: surva.org
Сподели

Рекорден брой участници ще представят своите традиции и обичаи в юбилейното 30-о издание на Международния фестивал на маскарадните игри (МФМИ) „Сурва“, който се открива в Перник. Очакват се над 10 хил. участници, сред които и 17 чуждестранни маскарадни групи, да бъдат гости на събитието, което ще продължи до неделя.

Проявите започват с откриването на Научна конференция на тема „Маскарадът и локалната общност“ в Регионалния исторически музей (РИМ). По-късно ще отворят врати творчески ателиета и маскарадни работилници за деца в Общинския младежки дом.

Днес ще се проведе и младежкото дефиле „Сурвакариада“, в което ще участват 1100 ученици от пернишки училища. Точно на обяд ще бъде даден старт на конкурсните дефилета с маскарадни групи от цялата страна. По същото време в галерия „Кракра“ ще бъде представена и традиционната съвместна изложба на художници от Перник – „Сурва арт“.

Официалната церемония по откриването на фестивала ще е довечера от 18:00 ч. с грандиозен спектакъл и със специални изненади.

По време на трите празнични дни в Мемориала на миньорския труд в центъра на Перник ще бъде

обособена отопляема зона за забавления и събития,

където след откриването на „Сурва“ двама известни  диджеи ще зарадват почитателите на електронната музика със свои авторски клубни парчета.

През съботния и неделния ден в Мемориала също се очакват множество атракции и активности. Сред тях са интерактивни игри и анимации за деца и родители, както и съвместен фолклорен концерт с участието на танцов клуб „Калина“ Брезник, фолклорна формация „Ритмика“ – Благоевград и „Виво Монтана“.

Освен маскарадните дефилета, през трите дни гостите на Перник могат да посетят и изложбите на РИМ, както и

единствения  Подземен минен музей на Балканския полуостров,

който е изграден в първите минни галерии в България. На метри от музея е и сградата на Минната дирекция, чийто интериор впечатлява със своето богатство и интересна архитектура. В сградата могат да бъдат посетени и експозициите, подредени специално за празника. Любителите на историята могат да се потопят в миналото и чрез посещение на средновековната Пернишка крепост.

МФМИ „Сурва“ в Перник е с над 57-годишна история и е най-големият маскараден форум на Балканите. Той се организира от община Перник от 1966 г. През 2015 г. обичаят „Сурва“, характерен за Средна Западна България, е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.

Актуално