Награждаваният филм „Силна вода“ открива фестивала „24 през 2024“

Награждаваният филм „Силна вода“ открива фестивала „24 през 2024“

Сподели

Филмът „Силна вода“ открива есенното издание на фестивала за българско класическо кино „24 през 2024“. Вечерта е посветена на 90-годишнината от рождението на режисьора Иван Терзиев. Фестивалът се осъществява по идея на Филмаутор със съдействието на Национален филмов център и Българска национална филмотека.

Всички прожекции са с вход свободен  за зрителите.

Сценарист на филма „Силна вода“ е Боян Папазов по мотиви от романа „Лош ден“ на Генчо Стоев. Оператор е Пламен Вагенщайн, художник – Боянка Ахрянова, а за музиката отговаря –  Кирил Цибулка.

Участват актьорите: Иван Григоров, Кирил Кавадарков, Филип Трифонов, Велко Кънев, Мариана Димитрова, Меглена Попова, Иван Йорданов

„Филмът „Силна вода“ е

жестока метафора на социалистическия популизъм –

време на гръмки и същевременно празни обещания.  Своеобразното безвремие, което се лее от филма, прави точна дисекция на обществото и човешките слабости. “Силно” предложение за „24 през 2024“, коментира председателят на Филмаутор, режисьорът Станислав Тодоров-Роги.

Лентата разказва за това как в околностите на крайдунавски град сондьорска бригада търси вода. Четиримата ѝ членове – Миро, Чико, Флори и Димето – знаят, че такава няма и се отдават на безделието – играят карти, ловят риба. Младият инженер на обекта е изгонен от кмета, защото е заявил, че търсенето е безполезно. Когато кмета на града идва на сондата, Чико признава, че не работят. Приятелите му се ядосват и искат от него да поправи грешката си и последват поредица от интересни обрати.

Филмът „Силна вода“ е отличен с наградата на кинокритиката в лицето на режисьора Иван Терзиев на 14 ФБИФ Варна’76; с наградата за мъжка роля на Иван Григоров на 14 ФБИФ Варна’76 и със

специалната награда на журито на МКФ Локарно’76, Швейцария.

През 2023 г. по повод 30-годишнината от учредяването на сдружението за управление на колективни авторски права „Филмаутор“ бяха показани 30 български класически филма от техния оригинален носител кинолента. Прожекциите бяха съпътствани със срещи на публиката  с авторите и представители на творческите екипи. 30 автора бяха отличени с почетната статуетка на Филмаутор.

От април тази година прожекциите на емблематични български заглавия се завърнаха под надслов “24 през 2024”.

Фестивалът отново се провежда в кино „Одеон“ всеки петък от 18:00ч. Селекцията от филми включва класически български образци от отделните жанрове: драма, романтика, комедия, исторически и детски филми.

Сред подбраните заглавия, които ще бъдат представени през есенното издание на „24 през 2024“ са  –  “Оркестър без име”, „От нищо нещо“, “Тютюн”, „Последно лято“, “Крадецът на праскови” и други. Заедно с всеки филм Филмаутор ще представя и творчеството на съответния режисьор с участието на наши изтъкнати кино специалисти, сред които проф. Божидар Манов и доц. д-р Деян Статулов. 

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас